Gradovi

Seul: Pjongjang koristio plate radnika Kesonga za oružje

SEUL – Severna Koreja je čak 70 odsto sredstava koje je dobijala za plate radnika zajedničkog industrijskog kompleksa Kesong, preusmeravala u svoj nuklearni program, kao i za kupovinu luksuznih proizvoda za lidera Kim DŽong-una, saopštile su danas vlasti Južne Koreje.

To je prvi put da zvanični Seul tvrdi da je 55.000 severnokorejskih radnika Kesonga zapravo dobijalo tek mali deo svoje mesečne plate koja je iznosila 160 dolara, preneo je Rojters.

Južna Koreja je u sredu suspendovala rad Kesonga kao vid kazne za Severnu Koreju pošto je ta zemlja 7. februara lansirala raketu dugog dometa sa satelitom. Pored toga, u januaru je Severna Koreja takođe izvršila svoju četvrtu nuklearnu probu

Seul je tada saopštio da ne želi više da dopusti da se sredstva namenjena radu kompleksa Kesong koriste za severnokorejski nuklearni i raketni program.

Pjongjang je potez Seula da prekine rad Kesonga nazvao „objavom rata“ i u četvrtak proterao sve južnokorejske radnike i zamrznuo imovinu južnokorejskih firmi.

„Plate namenjene radnicima iz Severne Koreje i druge naknade su isplaćivane u američkim dolarima vlastima Severne Koreje, a ne samim radnicima. Veruje se severnokorejske vlasti isto rade sa svim drugim prilivima u stranim valutama“, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Preusmereni novac čuva i njime upravlja „Kancelarija 39“ vladajuće Radničke partije, kao i druge severnokorejske agencije, tvrdi južnokorejsko Ministarstvo.

Smatra se da „Kancelarija 39“ postoji kako bi finansirala luksuzni životni stil Kim DŽong-una, kao i da se deo sredstava koristi za finansiranje severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Vlada u Seulu i južnokorejske kompanije su u Kesong od njegovog osnivanja pre više od 10 godina uložile oko jednog biliona vona (829 miliona dolara), navode južnokorejske vlasti.

Radnici Kesonga iz Severne Koreje, koji su uglavnom radili u 124 mala i srednja preduzeća koja su poslovala u tom industrijskom kompleksu, 54 kilometara severozapadno od Seula, imali su na taj način priliku da osete kako se živi u Južnoj Koreji.

Projekat Kesong je dogovoren na prvom samitu Severne i Južne Koreje 2000. godine, kad su tadašnji lideri dve zemlje dogovorili pomirenje i saradnju.

AP Photo/Wong Maye-E

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh