Gradovi

Seul: Posle sankcija, Pjongjang ispalio šest projektila

SEUL – Severna Koreja je danas, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN odobrio najstrožije dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara ispaljeni u Istočno more.

Agencije napominju da zasad nije poznato koja vrsta projektila je ispaljena.

Portparol južnokorejskog ministarstva Mun Sang Gjun je saopštio da su projektili ispaljeni iz Vonsana, grada na istočnoj obali.

Američki Stejt department je objavio da je prati situaciju.

Istovremeno, predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je poručila da će Seul sarađivati sa svetom kako bi Severna Koreja napustila razvoj nuklearnog programa i kako bi se „okončala tiranija koja guši slobode i ljudska prava naše braće na severu“, preneo je Rojters.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je juče usvojio dosad najstrožije sankcije protiv Severne Koreje zbog toga što je Pjongjang nedavno izveo četvrtu nuklearnu probu i lansirao raketu dugog dometa.

Nacrt usvojene rezolucije načinile su SAD, uz podršku Kine jedinog, kako ukazuju agencije, saveznika Pjongjanga.

SAD i Kina su provele sedam nedelja u pregovaranju oko novih sankcije, najstrožijih u poslednje dve decenije, naveo je AP.

AFP ukazuje da usvajanje ove rezolucije predstavlja promenu u pristupu međunarodne zajednice potezima Severne Koreje.

Sankcije predviđaju obavezan pregled tereta koji izlazi ili ulazi na teritoriju Severne Koreje kopnom, morem ili vazdušnim putem, zabranu prodaje ručnog i lakog naoružanja Pjongjangu, kao i proterivanje severnokorejskih diplomata koji se budu bavili „nezakonitim aktivnostima“.

Rezolucijom se svim zemljama zabranjuje da otvaraju nove ekspoziture severnokorejskih banaka, a finansijskim institucijama se zabranjuje da imaju kontakte sa takvim bankaram.

Zemljama se, takođe, nalaže da zatvore sve severnokorejske banke i obustave sve bankarske odnose u roku od 90 dana.

Na „crnu listu“ dodato je još 16 osoba iz Severne Koreje, kao i 12 „entiteta“, među kojima je Nacionalna agencija za kosmički razvoj, koja je odgovorna za prošlomesečno lansiranje rakete.

Severna Koreja je 7. februara lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj testiranja balističkih raketa.

Pjongjang je prethodno saopštio da je 6. januara izvršio svoj četvrti nuklearni test i da se tog puta radilo o hidrogenskoj bombi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh