Gradovi

Ševarlić: Okončati restituciju

Ševarlić: Okončati restituciju

KOPAONIK – Sektoru agrara potrebno je više urgentnih mera kako bi se popravilo teško stanje, a pre svega treba okončati restituciju, da bi znali ko sa čime raspolaže od zemljišnih resursa, izjavio je danas predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

„Treba rešiti i pitanje privatizacije ostatka poljoprivrednih preduzeća koja su bila u društvenoj svojini, pa su privatizovana“, rekao je Ševarlić Tanjugu i dodao da je otvoreno i pitanje treba li prodavati PKB po nepovoljnoj ceni.

Govoreći o smanjenju subvencija za biljnu proizvodnju, on je kazao da je svako smanjenje subvencija, koje su inače najniže u Evropi, veoma zabrinjavajuće.

„To pokazuje kakav odnos država ima prema poljoprivredi, pre svega prema registrovanju pojedinačnih poljoprivrednih gazdinstava. Mnogima od njih, pogotovo onim manjim, površine jedan – dva hektara, uopšte se neće isplatiti ni da obnavljaju registraciju, jer će troškovi odlaska do uprave, odnosno do trezora za obnovu registracije biti veći nego što će biti prihod po osnovu tih subvencija“, smatra Ševarlić.

On je naveo da se zaboravlja činjenjica da će značajan deo ratarske proizvodnje sada biti po većoj vrednosti „uzlazni input“ za stočarsku proizvodnju koja je inače u teškoj situaciji.

„Smanjenje subvencija po hektaru u ovom iznosu ne odražava povecanje subvencija za investicije i podsticaje. To može da bude dobra namera ako postoje osnove za bilo kakvu rentalbilnu proizvodnju u poljoprivredi. Sa ovim subvencijama koje su namenjenje ratarstvu, nema rentabilne proizvodnje“, ističe Ševarlić i dodaje da vec dve decenije kasnimo u podsticanju investicija.

Profesor takođe upozorava da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne regresira nabavku dizel goriva.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh