• Novosti online

  Severna Koreja: Da bismo odustali od nuklearnog oružja treba da imamo više poverenja u SAD

  Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da je Pjongangu potrebno veće poverenje u SAD da bi se lišio nuklearnog naoružanja.

  U govoru u Generalnoj skupštini UN, Ri je rekao da Severna Koreja ne vidi „prikladan odgovor“ SAD na prve korake Pjonganga u razoružanju, već da Vašington umesto toga produžava sankcije u cilju pritiska.

  „Percepcija da sankcije mogu da nas obore na kolena je fantazija ljudi koji o nama ne znaju dovoljno“, naveo je šef severnokorejske diplomatije.

  On je dodao da produžavanje sankcija „produbljuje nepoverenje“ Severne Koreje i sprečava uspeh diplomatskih napora.

  „Bez bilo kakvog poverenja u SAD, neće biti poverenja u našu nacionalnu bezbednost i u takvim okolnostima nema govora da ćemo se jednostrano razoružati“, naveo je Ri.

  Dodao je da je posvećenost Pjongjanga razoružanju „čvrsta i postojana“, ali da je postojanje poverenja od ključnog značaja.

  Više od tri meseca posle samita lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una, postoji raširena sumnja u spremnost Pjonganga da sprovede denuklearizaciju pošto ta zemlja vidi nuklearno oružje kao jedini garant svoje bezbednosti.

  Dok Pjongjang prvi ne učini značajne korake u razoružanju, Vašington nije spreman da ublaži sankcije toj zemlji ili da prihvati deklaraciju o okončanju Korejskog rata, što je takodje jedan od prioriteta Severne Koreje.

  Američki državni sekretar Majk Pompeo planira da poseti Severnu Koreju sledećeg meseca u cilju pripreme drugog samita Trampa i Kima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com