• Svet

  Severna Koreja ispalila dve moćne rakete

  To su peti i šeti pokušaj lansiranja takve rakete od aprila. Pet pokušaja nije uspelo, a u šestom, današnjem, raketa je letela samo 400 kilometara, naveo je Združeni generalštab južnokorejske vojske, što je poboljšanje u odnosu na prethodne neuspele pokušaje, ali daleko manje od dometa projektila od 3.500 kilometara.

  severna koreja raketa

  Američka strateška komanda na Havajima takođe je saopštila da su njeni sistemi detektovali i pratili dve rakete za koje se veruje da su severnokorejske rakete „Musudan“ koje su pale u Japansko more. Komanda je navela da one nisu predstavljale pretnju Severnoj Americi.

  Uprkos više neuspeha, upornost Severne Koreje da testira rakete „Musudan“ zabrinjava Vašington i njegove azijske saveznike Tokio i Seul, jer je veći deo Azije i Pacifika, uključujući tamošnje američke vojne baze, u okviru potencijalnog dometa te rakete od 3.500 kilometara.

  Svaki novi test takođe znači da severnokorejski naunčnici i vojni zvaničnici stiču nova saznanja u cilju ostvarenja nuklearnog i raketnog programa koji može da predstavlja pretnju za teritoriju SAD.

  Pjongjang je ranije ove godine izveo nuklearne probe i lansirao rakete dugog dometa koje su, po mišljenju stručnjaka, bile testiranje zabranjene raketne tehnologije.

  Severnokorejski lider Kim Džon Una je marta ove godine naredio da se izvede više nuklearnih i balističkih proba što je bio njegov odgovor na prolećnje zajedničke američko-južnokorejske vožne vežbe.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com