Gradovi

Severna Koreja naložila vojno preuzimanje Kesonga

PJONGJANG – Severna Koreja naložila je danas vojno preuzimanje industrijskog kompleksa Kesong, poslednjeg simbola saradnje sa Južnom Korejom, saopštivši da je odluka Seula da obustavi operacije u zajedničkom postrojenju „opasna objava rata“.

Pjongjang navodi da na jutrošnji nalog Seula o zatvaranju Kesonga odgovara hitnim deportovanjem stotina Južnokorejaca koji rade u tom kompleksu, povlačenjem desetina hiljada severnokorejskih radnika i zamrzavanjem imovine svih južnokorejskih preduzeća koja tamo posluju, prenosi AP.

Severna Koreja je, takođe, najavila gašenje dveju ključnih prekograničnih komunikacionih linija.

Seul sada brine da li će svim južnokorejskim radnicima biti dopušteno da napuste Severnu Koreju, a neki analitičari spekulišu da će Pjongjang neke od njih zadržati dok ne budu isplaćene sve preostale zarade severnokorejskim radnicima.

Desetine južnokorejskih kamiona vratilo se jutros iz Severne Koreje natovareno opremom i robom iz industrijskog kompleksa Kesong nakon što je Seul obustavio aktivnosti u tom centru kako bi time kaznio Pjongjang za lansiranje rakete dugog dometa.

Obustavom operacija u kompleksu koji je otvoren 2005. i u kojem su 124 južnokorejske kompanije upošljavale oko 55.00 Severnokorejaca prekinut je i poslednji, redak oblik saradnje između dveju Koreja, podeljenih još od rata vođenog od 1950-1953. godine, navodi Rojters.

Zvaničnik južnokorejske vlade koji se bavi politikom prema Severnoj Koreji rekao je da je odluka o obustavi rada doneta nerado i da će se operacije u Kesongu teško nastaviti u skorije vreme.

U Kesongu, koji se nalazi 54 kilometra severozapadno od Seula, severnokorejski radnici su imali prilike da osete kako žive njihovi južni susedi.

Podržavaoci tog projekta su govorili da je takva vrsta kontakta važna za unapređenje razumevanja među stanovnicima dveju Koreja, uprkos zabrinutosti da je Pjongjang mogao da prihode iz tog kompleksa upotrebi za finansiranje svojih nuklearnih i raketnih programa.

Izuzev Kesonga, obe zemlje su zabranile svojim građanima da međusobno komuniciraju preko najutvrđenije granice u svetu.

Severna Koreja tvrdi da je u nedelju lansirala satelit, dok Vašington, između ostalih, navodi da je reč o testiranju balističke rakete i ponovnom kršenju rezolucija UN, zbog čega je izolovani Pjongjang pod rastućim pritiskom.

FOTO AP/Ahn Young-joonLink Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh