• Novosti online

  Си на отварању форума „Појас и пут”: нулта толеранција за корупцију

  ПЕКИНГ – Кина жели отворену, зелену и чисту сарадњу с „нултом толеранцијом за корупцију” унутар иницијативе „Појас и пут”, поручио је данас председник Кине Си Ђинпинг на отварању форума посвећеног овој иницијативи, коме присуствује више десетина светских лидера, укључујући и председника Србије Александра Вучића.

  Си је поручио да иницијатива није „ексклузиван клуб” и да промовише „заједнички развој и просперитет”, што потврђује и чињеница да су је поздравиле земље од Азије преко Африке до Блиског истока и Европе као иницијативу за јачање трговине, изградњу путева, лука и других инфраструктурних пројеката, јавља Танјуг.

  Према његовим речима, Кина је издала смернице којима се процењује ризик земаља које позајмљују кинеска средства. Кинеско Министарство финансија истиче да се смернице о одрживости дуга заснивају на стандардима Међународног монетарног фонда и других међународних инситуција.

  Си рекао и да Пекинг жели да прошири опсег иницијативе, тиме што појачава сарадњу у областима здравства, водних залиха, пољопривреде и технологије, а обећао је и стипендије за студенте земаља које припадају иницијативи „Појас и пут”.

  Због „Појаса и пута” дошло је и до политичких тензија са САД, Русијом, Јапаном и Индијом, наводи АП, додајући да ове земље брину да Пекинг покушава да прошири свој стратешки утицај.

  Више од 150 земаља и организација у „Појасу и путу”

  ПЕКИНГ – Више од 150 држава и међународних организација учествује у кинеској иницијативи „Појас и пут”, изјавио је у Пекингу председник Кине Си Ђинпинг, преноси ТАСС.

  „Тренутно, више од 150 држава и међународних организација потписало је споразуме с Кином у оквиру заједничке имплементације иницијативе ‘Појас и Пут’”, рекао је Си на отварању форума, јавља Танјуг.

  У Пекингу се тренутно одржава други форум иницијативе „Појас и пут” који траје до 27. априла.

  Кина неће девалвирати јуан

  ПЕКИНГ – Кинеска влада неће девалвирати јуан на штету других држава, изјавио је данас у Пекингу председник Кине Си Ђинпинг.

  „Кина се неће користити праксом девалвације јуана како би своје суседе довела у лош положај”, рекао је Си, јавља Танјуг.

  Према његовим речима, Кина ће наставити да оптимализује механизам који ће одређивати курс јуана, како би тржиште имало одлучујућу улогу у расподели ресурса, преноси ТАСС.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com