Gradovi

Sijarto pozdravio granične kontrole Srbije i Slovenije

BUDIMPEŠTA – Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto pozdravio je „direktne akcije“ koje Srbija i Slovenija preduzimaju kako bi ojačale kontrole svojih granica.

Sijarto je u saopštenju kasno sinoć naveo da Slovenija od ponoći ponovo primenjuje oštrije mere protiv priliva nelegalnih migranata i dozvoljava ulazak samo onima sa važećim pasošima i vizama ili tražiocima azila.

Srbija je, u međuvremenu, objavila da će primeniti slične mere na granicama sa Makedonijom i Bugarskom, podseća mađarska agencija MTI.

Slovenija od ponoći ponovo u potpunosti primenjuje Šengenski sporazum na svojoj granici sa Hrvatskom, javila je slovenačka agencija STA i navela da je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu EU-Turska, u ponedeljak.

Ova agencija prenosi da policija dozvoljava ulaz u Sloveniju samo strancima sa validnim putnim dokumentima, osobama koje izraze želju da zatraže međunarodnu zaštitu i pojedincima kojima je potrebna humanitarna nega.

Slovenački premijer Miro Cerar je nakon samita u Briselu poručio da balkanske migrantske rute više nema i da će Slovenija ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh