• Gradovi

  Simatović i Stanišić ponovo se izjasnili da nisu krivi

  HAG – Bivši rukovodioci Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović izjasnili su se i danas da „nisu krivi“ za ratne zločine za koje ih tereti Haški tribunal.

  To je bilo prvo pojavljivanje Stanišića i Simatovića pred Haškim sudom u ponovljenom procesu.

  Stanišić i Simatović nisu želeli da im se pročita optužnica na šta su imali pravo, preneo je RTS.

  Apelaciono veće Tribunala je u utorak odlučilo da Stanišiću i Simatoviću bude ponovljeno suđenje u Haškom tribunalu po svim tačkama optužnice, čime je poništena prvostepena oslobađajuća presuda.

  Oni će do suđenja ostati u pritvorskoj jednici tribunala. Stanišić i Simatović su prvostepenom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine.

  Stanišić i Simatović su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

  Optužnica Stanišića i Simatovića tereti i za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

  Stanišić i Simatović prvi put se pojavili pred Mehanizmom

  Bivši rukovodioci Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović prvi put su se danas pojavili pred haškim ogrankom Mehanizma za međunarodne krivične sudove i obojica su se izjasnila da nisu krivi.

  To je prvi ponovni pretres koji se održava pred Mehanizmom otkako je osnovan, saopštio je Haški tribunal.

  Mehanizam je uspostavio Savet bezbednosti UN sa zadatkom da vrši suštinske funkcije Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, podseća se u saopštenju.

  Prema Članu 1(4) Prelaznih aranžmana koje je usvojio Savet bezbednosti, „ukoliko je naložena ponovna rasprava u vreme ili nakon što odgovarajući ogranak Mehanizma počne sa radom, Mehanizam će imati nadležnost nad takvom osobom u skladu sa Članom 1 Statuta“.

  Raspravno veće Mehanizma u ovom slučaju čine predsedavajući sudija Barton Hol sa Bahama, sudija Seon Ki Park iz Južne Koreje i sudija Solomi Balungi Bosa iz Ugande.

  Raspravno veće će u dogledno vreme naložiti početak pretresa, zaključuje se u saopštenju.

  AP Photo/Martijn Beekman, Pool, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com