Gradovi

Simić: Srbi ne učestvuju u sukobu unutar albanske zajednice

PRIŠTINA – Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas da se predstavnici Srba u kosovskim institucijama distanciraju od sukoba unutar albanske zajednice i ustakao da ne sme doći do daljeg odlaganja formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Simić je ovakav stav izneo na sastanku sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjaga i liderima kosovskih političkih stranaka u Prištini, a koji je završen bez konkretnog dogovora.

On je nakon sastanka izjavio Tanjugu da je izneo stav da u političkoj nestabilnosti koju je prouzrokovao sukob između vlasti i opozicije na Kosovu predstavnici srpske zajednice koji participiraju u vlasti neće učestvovati i da će biti distancirani od sukoba unitar albanske zajednice.

Simić je izneo jasan stav da ne sme doći do prolongiranja u formiranju ZSO i da se ZSO ne sme svesti na nivo nevladine organizacije, već da se mora ispoštovati svaki element Briselskog sporazuma koji su postigli predstavnici Beograda i Prištine i bezuslovno sprovesti u delo.

„Takođe sam preneo da je svim građanima na KiM interes da se nastavi normalizacija odnosa između Beorgada i Prištine da taj proces nije lak i da ga moraju nastaviti svi oni koji su na vlasti ili koji dođu na vlast na Kosovu“, rekao je Simić.

Simić se, kako je kazao, na sastanku založio za prevazilaženje krize na Kosovu naglasivši da trenutni proces destabilizacije institucija vodi ka potpunoj izolaciji.

Simić je kazao da je u trenutku kada se prisutnima obratio lider AAK Ramuš Haradinaj ni jednog momenta nije pomenuo, njima do skoro sporan Sporazum o ZSO i Sporazum o demarkaciji granica već je izneo ultimatum da Skupština Kosova bude rapuštena i da se raspišu izbori u martu ili aprilu.

Simić je potvrdio da je kosovska predsednica Atifete Jahjaga najavila da će u toku nedelje opet zakazati sastanak sa predstavnicima vlasti i opozicije u pokušaju da se iznađe rešenje za izlazak političke krize na Kosovu.

U Prištini je danas održan sastanak predstavnika kosovskih političkih partija kod predsednice Kosova Atifete Jahjaga koji je završen bez konkretnog dogovora o izlasku iz političke krize zbog blockade Skupštine Kosova od strane opozicije.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh