• Društvo

  Синдикат новинарa Србије: Неопходно покретање социјалног дијалога у медијима

  Синдикат новинара Србије (СИНОС) у партнерству са Фондацијом Фридрих Еберт, организовао је семинар у Пролом бањи. Тема је била синдикално организовање медијских радника у Србији и региону.

  Разговарало се о прекарном раду, правно социјалном статусу новинара и одрживости синдиката у медијима са мултинационалним власништвом.

  Председник Европске федерације новинара Могенс Бјергард говорио је о искуствима синдикалног организовања новинара у земљама Европске уније истичући да медији у државном и приватном власништву не треба да буду сукобљене стане већ савезници. Бјергард је додао да би било пожељно да запослени у медијима и послодавци буду партнери у социјалном дијалогу.

  У дебати је истакнуто  да у приватним медијима у Србији нема синдикалног организовања, да послодавци не испуњавају обавезе из Закона о раду што директно има за последицу урушавање статуса медијских радника у друштву као и новинарске професије уопште.

  „Пракса је показала да без решеног радно правног статуса нема ни независних и слободних медија.

  Искуства из других земаља региона су веома слична па је закључено да је синдикално организовање новинара и повезивање синдикалних организација у региону преко потребно ради размене информација и искустава, а све у циљу побољшања статуса новинара, смањења цензуре и аутоцензуре.

  Представницима медија предавање је одржала Тања Јакоби.  По резултатима истраживања на узорку од 1100  медијских радника више од 40 процената новинара у Србији због притисака и лошег материјално правног статуса жели да напусти професију.

  Истакнута је неопходност  заједничког синдикалног деловања новинара и свих медијских радника који су запослени на нивоу медијских кућа, јер је чест случај да се синдикати организују само на нивоу новинара.

  На семинару су учествовали представници новинарских синдиката из Хрватске, Бугарске, Шпаније, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Србије.

  Закључци скупа

  1. Председник Европске новинарске федерације обецао је да це ступити у контакт са Јоханесом Ханом И да цу му објаснити медијску ситуацију на Балкану. Обећао је покретање дијалога на ову тему;
  2. Учесници скупа апелују на солидарност медијских радника на Балкану;
  3. Сарадња синдикалних организација балканских земаља вец постоји, треба је формализовати и унапредити;
  4. Безбедност новинара мора бити приориотет и то мора бити обавеза послодаваца;
  5. Позвати послодавце да присуствују наредним скуповима и  да на њима   покренемо социјални дијалог.
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com