• BG

  SINDIKAT NOVINARA SRBIJE: NOVINARI SU DANAS NAJAMNI RADNICI

  Sindikat novinara Srbije poziva Vukašina Obradovića da prekine štrajk gladju a Poresku upravu Vranja da odmah objavi razloge i nalaze  inspekcijske kontrole „Vranjskih novina“.

  Podsećamo Vukašina da je zajedno sa predstavnicima novinarskih udruženja i organizacija pre godinu dana u Nišu ubedjivao Jovicu Vasić da odustane od ovako rdikalnog protesta i da, uz podršku i solidarnost kolega, nastavi svoju borbu.

  Isti apel danas upućujemo dugogodišnjem uredniku i vlasniku „Vranjskih novina“.

  Mi u Sindikatu novinara Srbije razumemo da se gašenjem „Vranjskih“ Obradović suočio sa egzistencijalnim problemom.

  Medijska „reforma“ ugasila je mnoge medije u Srbiji u kojima su radili odlični novinari, danas sezonski radnici.

  SINOS ukazuje da su za izuzetno tešku medijsku situaciju u Srbiji u najvećoj meri odgovorni novinari i medijski radnici. Svaka vlast želi da kontroliše medije.

  Ova je našla idealne partnere u medijskoj koaliciji.

  Sve su sami odradili: isterali državu iz medija,  „raščistili teren“ da ih kupe lokalni tajkuni, oćutali zakonske izmene kojima je dozvoljeno da vlasnici medija budu kompanije iz of „šor zone“…

  I sve su to uradili  da bi doveka bili JEDINI članovi konkrsnih  komisija i međusobno delili  budžetske pare. Procena im je, pokazalo se, bila pogrešna.

  Sindikat novinara Srbije godinama bezuspešno  ukazuje da ćemo biti lak plen vlastima dok ne budemo smeli da se organizujemo i zaštitimo na način kako to rade naše kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

  U Srbiji, nažalost, nema novinarske solidarnosti ali ni elementarne hrabrosti.

  Samo lični interes i promocija medijskih funkcionera. Hoćemo li se USUDITI i nešto promeniti, zavisi isključivo od nas. Bićemo slobodni onoliko koliko budemo spremni da se za to borimo.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com