• Naše Novosti

  SINDIKAT NOVINARA SRBIJE: Sedma sila, šta to beše

   

  sinos

  Nekada moćna, odgovorna i poštovana profesija, novinarstvo se danas uglavnom svodi na propagandnu mašineriju u rukama političara i njima bliskih tajkuna.

  Sedmu silu nasledili su prekarni radnici – novinari sa malim i neredovnim platama, nesigurnim statusom i neizvesnom budućnošću, od kojih poslodavci zahtevaju bespogovornu poslušnost.

  Kako u uslovima straha, siromaštva i korupcije biti slobodan novinar?

  SINOS

  Prvi korak je orgaizovati se u sindikalne organizacije.

  To je i prvomajska poruka Međunarodne federacije novinara (IFJ) svim kolegama na planeti. Istraživanja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori novinari i medijski radnici imaju  jača radna prava,  veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost.

  Da bi očuvali kredibilitet novinarstva I da bi naša profesija zadržala ulogu četvrtog stuba demokratije, moramo se braniti jakim, reprezentativnim sindikatima poručuju iz IFJ i pozivaju svoje članice da obeleže Međunarodni praznik rada I javno pokažu koliko je značajno biti deo ove svetske zajednice.

  Sindikat novinara Srbije (SINOS), jedini sindikat u Srbiji član IFJ I Evropske federacije novinara EFJ, poziva  kolege da ignorišu zabranu poslovodstva o sindikalnom organizovanju.

  Zajednička borba za radna  prava jedini je način da se izborimo za svoju profesionalnu slobodu. I zato pozivamo kolege da se USUDE I PRIDRUŽE nam se.

  Za Izvršni odbor SINOS

  Predsednica Dragana Čabarkapa

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com