BG

Sindikat novinara Srbije: Solidarno do slobodnog novinarstva

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Srbije izdaje

P R O G L A S: Solidarno do slobodnog novinarstva

Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva sve novinare i medijske radnike da se organizuju  u sindikate i zajedno zaštite svoja radna i profesionalna prava na način kako to čine naše kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

SINOS ukazuje da je Srbija među poslednjim zemljama  u Evropi u kojoj poslodavci, uz podršku države, opstruišu uspostavljanje dijaloga u medijskoj delatnosti:

1.Poslodavci u medijima, svejedno da li su bliži vlastima ili opoziciji, ne žele da osnuju svoju organizaciju  i na taj način  blokiraju uspostavljanje dijaloga.

2.Zabranjuju osnivanje sindikalnih organizacija pod pretnjom otkaza ili uz obrazloženje da im sindikati nisu potrebni  jer oni, poslodavci, najbolje razumeju i rešavaju probleme zposlenih.

3.Država nije omogućila  ambijent za početak razgovora predstavnika zaposlenih i poslodavaca u medijskom sektoru.

4.Većina novinarskih  udruženja i asocijacija,  ali i međunarodne organizacije u Srbiji, nisu na jasan i nedvosmislen način podržale napore sindikalnih aktivista za pokretanje socijalno-ekonomskog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi štitio sve zaposlene.

Rad u nesigurnim (prekarnim) uslovima za male plate, sa lako raskidivim ugovorima (ili bez njih) podstiče autocenzuru, favorizuje tabloidizaciju i urušava profesionalno novinarstvo. Umesto javnog, novinari su prisiljeni da štite interese vlasnika.

SINOS apeluje na sve kolege da se u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama samoorganizuju , zaštite svoja radna prava i sačuvaju dostojanstvo profesije.

Za Izvršni odbor SINOS

Dragana Čabarkapa, predsednica

U Beogradu 2.maj. 2019.

 

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh