• Gradovi

  Sindikat Sloga poziva na podršku roditeljima dece sa invaliditetom  

  Sloga poziva na podršku roditeljima dece sa invaliditetom

  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pružaju punu podršku projektu Udruženja građana “Izbor postoji“ iz Bora pod nazivom “Zaštiti da zaštitim – pomozi da pomognem“, a sve u cilju da se javnost u Srbiji animira da pomogne jednoj od najugroženijih društvenih grupa, deci sa invaliditetom i njihovim roditeljima.

  Kampanja, u koju je aktivno uključen Gradski odbor Sloge iz Gornjeg Milanovca će se realizovati u grupi od deset gradova širom Srbije, da se podigne građanska svest i poveća empatija neophodna za socijalizaciju ove grupe ljudi.

  Republika Srbija broji oko 80 000 korisnika pomoći za negu drugog lica. Skoro polovinu ovog broja čine deca sa 100 i 70 odsto određenog invaliditeta. Roditelji ove dece već šestu godinu, kroz razne aktivnosti i na razne načine pokušavaju da izjednače svoj status sa statusom “hranitelja”, tako što traže pravo na radni staž i mesečnu nadoknadu u visini republičkog minimalca.

  Smatramo da roditelji dece sa invaliditetom imaju pravo na izjednačavanje statusa, budući da ta deca ne mogu sama da se staraju o sebi, već zahtevaju celodnevnu brigu i pažnju, kroz terapiju ili rad sa stručnim licima za koje treba odvojiti velike sume novca.

  U rascepu između brige o bolesnom detetu i posla kao materijalne egzistencije, ovi roditelji biraju povremeni i privremeni rad, često čak i neupisan u radnu knjižicu čime dovode sebe da će u budućnosti biti bez penzije i bez snage za rad.

  Zato očekujemo da se predlog dopune zakona o socijalnoj zaštiti konačno stavi na skupštinski dnevni red i da se usvaji jer smatramo da je konačno došlo vreme da se roditeljima dece sa invaliditetom pruži adekvatna pomoć pri lečenju njihove dece, a naročito da u poznijim godinama mogu da ostvare i pravo na penziju.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com