• BG

  Sindikat Sloga zahteva hitnu reakciju države na dešavanja u Kajzenu

  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju Vladu Srbije, premijerku Brnabić, a posebno ministra rada Zorana Đorđevića koji je više puta pozivao radnike i sindikate da prijavljuju zloupotrebu rada, da odmah reaguju i upute inspekciju u tursku fabriku tekstila “Kajzen” u Smederevu, gde je menadžent nezakonito uručio desetak otkaza radnicama koji su u petak stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i isplatu nadoknada za obavljeni prekovremeni rad.

  Na osnovu poziva našem sindikatu, više od polovine zaposlenih, njih oko 150, neki deo juče, a neki ranije se učlanilo u naš sindikat i potpisalo pristupnice, što nam sada daje zakonski legitimitet da ih predstavljamo i da organizujemo sve buduće akcije kroz institucije ali i nepopularne za poslodavca vidove sindikalne borbe.

  Zbog krizne situacije, predsednik Sloge Željko Veselinović  sa svojim saradnicima se nalazi u Smederevu gde kontaktira sa otpuštenim i nezadovoljnim radnicima Kajzena.

  Pored strogog minimalca koji radnici Kajzena primaju, menadžment  turske fabrike zloupotreblja prekovremeni rad, koji se zaposlenima ne isplaćuje, već služi kao ucena otkazom ugovora o radu ukoliko se bespogovorno ne obavlja, što je uostalom i rezultiralo spontanom obustavom rada u petak, njih oko 300 zaposlenih.

  O samim uslovima rada u fabrici tekstila ne treba mnogo govoriti, jer oni ne uopšte odgovaraju minimalnim standardima EU koje nam vlast svakodnevno u svom obraćanju obećava.

  Više liče na uslove zapuštenih fabrika Bangladeša i Indije, jer 280 zaposlenih žena na raspolaganju ima samo jedan WC, u čiji odlazak je obavezno ukucavanje kartice, i koji se od strane supervizora evidentira, dok se ulaz u muški nalazi pored samog stola gde stoji hrana i gde radnici jedu.

  Stoga, pitamo predsednicu Vlade gospođu Brnabić, da li bi ona obedovala pored ulaza u WC gde svako otvaranje vrata direktno u nos unosi neprijatne mirise i moguću zarazu preko insekata, posebno u letnjem periodu?

  Verujemo da premijerka ne bi pristala da radi i jede u takvim nehumanim uslovima, te stoga tražimo i zahtevamo da niko u Srbiji koju ona trenutno predstavlja ne bude izložen poniženju kakvom su izložene radnice i radnici Kajzena u Smederevu.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com