Novosti online

Синдикат: Сви радници Јагодинске пиваре се пријавили за социјални програм

ЈАГОДИНА – Свих 146 радника Јагодинске пиваре пријавило се за добровољни одлазак из фабрике уз социјални програм због могућег увођења стечаја, потврдио је данас председник фабричког синдиката Независност Југослав Ђурђевић.

„У Министарству привреде су нам рекли да има заинтересованих да купе фабрику из стечаја и без радника и да ће Пивара након тога да ради”, рекао је Ђурђевић.

Рачун Јагодинске пиваре је у блокади од 2. јуна 2015. године због дуга већег од 930 милиона динара, без камате.

Предлог за отварање стечаја у Јагодинској пивари је покренула Агенција за приватизацију. У Привредном суду у Крагујевцу за 9. фебруар је заказано припремно рочиште ради утврђивања постојања стечајног разлога.

„Одлучиваће се о предлогу који је покренут, да ли су испуњени законски услови и да ли ће се отворити стечај. Стечајни разлог је трајнија неспособност плаћања што значи да је рачун стечајног дужника у дужој блокади, а то је од 2.јуна. Да ли ће бити отворен стечајни поступак знаћемо на рочишту”, изјавила је за агенцију Бета судија тог суда Татјана Тодоровић.

Радници Јагодинске пиваре су 27.маја прошле године штрајковали незадовољни што их држава није сврстала у групу заштићених предузећа због чега им прети стечај.

Руководство пиваре и представници синдиката имали су више разговора у Министарству привреде где им је тада саветовано да је најбоље решење да фабрик оде у стечај, а радници узму социјални програм.

Јагодинска пивара тада је имала 263 радника, а социјални програм је узело око 100 радника.

Држава је власник око 60 одсто капитала тог предузећа.

Јагодинска пивара има дугове од око 2,5 милијарде динара који су настали 90-их година. На основицу дуга годинама су се гомилале камате, а највећи поверилац је Пореска управа.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh