• Novosti online

  Sindikati u RGZ traže smenu direktora i pomoć predsednika Srbije

  Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) koji štrajkuju pet dana tražili su danas od Vlade Srbije da ispita odgovornost i smeni direktora te ustanove Borka Draškovića zbog kršenja ljudskih prava, sindikalnih sloboda i zakona koji uredjuju pravo na sindikalno organizovanje i štrajk, i najavili da će se obratiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

  „Samostalni sindikat Srbije i UGS Nezavisnost će dopisom obavestiti sve Evropske instistucije i organizacije u kojima su sindikati članovi o drastičnom kršenju ljudskih prava i sindikalnih sloboda u Republičkom geodetskom zavodu“, navodi se u saopštenju sindikata.

  Jedinstvena organizacija sindikata i sindikat „Nezavisnost“ koji su organizatori štrajka, naveli su da su odluku o toj meri doneli legitmni organi dva reprezentativna sindikata, da je smenjen predsednik Štrajkačkog odbora zbog nepoštovanja odluka, a da su se dva člana povukla pod pritiskom poslodavca.

  „Dva člana štrajkačkog odbora su u vreme štrajka premeštani na neadekvatna radna mesta a suprugu jedne od članica odbora je uručen otkaz od strane direktora RGZ-a“, kaže se u saopštenju.

  Dva sindikata ocenila su da je ponašanje Vlade neprihvatljivo, i zatražila od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene pregovore i da utiče na predstavnika Vlade Srbije da hitno počne razmatranje zahteva štrajkača.

  „Štrajk se nastavlja i pored svih zastrašivanja i nezakonitih pritisaka. Na neistinite izveštaje i mape koje se prikazuju u javnosti najbolji odgovor je pitajte zaposlene u katastrima“, najavili su sindikalci.

  Zaposleni u više od 100 Službi zа kаtаstаr stupili su u štrajk u ponedeljak, 24. decembra, pre svega nezadovoljni mаnjkom kаdrovа i uvećanjem obima posla, kao i primanjima koja su u odnosu nа 2012. godinu nižа zа skoro 20 odsto.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com