Novosti online

Сингапур и даље најскупљи град на свету

Становници Сингапура сигурно нису срећни што је њихов град трећи пут заредом проглашен најскупљим градом на планети. У истраживању које је обухватило 133 града широм света, уз поређење трошкова за више од 160 услуга и производа: од цене превоза, хране, станарина, образовања и гардеробе, за Сингапуром следе Цирих, Хонгконг, Женева и Париз.

У првих десет на листи коју традиционално објављује „Економист интелиџенс јунит” (ЕИУ) нашли су се још и Лондон, Њујорк, Копенхаген, Сеул и Лос Анђелес.

Како је изјавио Џон Копстејк, један од твораца овог истраживања, у дугогодишњој пракси није било толико промена у рангирању. Узроке би требало тражити у низу економских фактора од јачања долара, паду цене нафте, нестабилности у одређеним регионима, слабљењу националних валута…

Тако су и у најскупљем Сингапуру трошкови живота мањи за 10 одсто у односу на трошкове који су важили у Њујорку прошле године. Париз је остао у првих десет, али је у њему сада све јефтиније – прошле године био је на другом месту, а сад је на петом.

Новост је и што су се два града из Сједињених Америчких Држава нашла у првих десет – Њујорк и Лос Анђелес и то, како тумаче истраживачи, због раста вредности долара и поскупљења трошкова живота у овој земљи. Иначе, „Велика јабука” се по скали овог истраживања ретко налазила у топ десет. То што на листи за ову годину у врху нема градова из Аустралије такође се објашњава слабљењем аустралијског долара. Дугогодишњих, редовних градова у првих 10 – Мелбурна и Сиднеја сада нема, они су испод 20. места.

На самом зачељу листе је Лусака, главни град Замбије, а минимални трошкови за живот имају и житељи Бангалора и Мумбаја у Индији.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh