• Ekonomija

  Синиша Мали са мисијом ММФ-а о приоритетима Владе Србије у 2019.

  Министар финансија Србије Синиша Мали разговарао је данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Џејмс Роуф о реализацији циљева из програма Инструмент за координацију политика, који је почео да се спроводи у јулу 2018. године и који је саветодавног карактера, као и о приоритетима у оквиру тог програма за 2019. годину.

  На састанку је оцењено да је у претходних шест месеци доста учињено на реализацији програмских циљева, као што је усвајање закона са сетом мера које се тичу амортизације, усвајање Закона о накнадама и Закона о инспекцијском надзору, као и измене Закона о јавном дугу, а посебно је истакнуто прошлогодишње смањење оптерећења на зараде, на чему ће се и даље радити, саопштило је Министарство финансија, преноси Бета.

  Истакнуто је да су потврђени добри макроекономски резултати које је Србија забележила – претходна година је завршена са стопом раста БДП-а од 4,4 одсто, са суфицитом од 32,2 милијарди динара, а јавни дуг тренутно износи око 50 одсто БДП-а, док је стопа незапослености у силазном тренду, и у трећем кварталу претходне године је износила 11,3 одсто.

  Мали и Роуф су разговарали и о циљевима за 2019. годину, а као најважнији задатак је истакнут наставак структурних реформи, односно унапређење рада јавних предузећа и јавне администрације и што бољи квалитет услуга које се пружају грађанима.

  То је био први у низу састанака Министарства финансија са представницима ММФ-а, а у наредним данима теме разговора ће бити и реформа Пореске управе, фискална правила, као и целокупна стратегија за 2019. и 2020. годину, а како би се подстакао даљи економски раст у земљи.

  Мисија ММФ-а ће боравити у Београду до 5. фебруара.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com