Gradovi

Siniša Mali u Ljubljani i projektima u Beogradu

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali učestvovao je danas u Ljubljani na skupu „Gradovi budućnosti“, gde je govorio o projektima Beograda, uređenju urbanih prostora i zaštiti životne sredine.

S obzirom na to da je Ljubljana ove godine proglašena za zelenu prestonicu Evrope, što je i povod za posetu, Siniša Mali je istakao da mu je cilj da se u narednih nekoliko godina stvore uslove za kandidaturu Beograda za to priznanje.

„Mi smo se u poslednjih nekoliko meseci potrudili da pokrenemo razne projekte i investicije koji će nam dati mogućnost da se kandidujemo za to priznanje. Sređujemo centar grada i pretvaramo ga u pešačku zonu, radimo na tome da povećamo broj biciklističkih staza kako bi pešaci i biciklisti imali najviše mesto u saobraćajnoj hijerarhiji, bavimo se sređivanjem deponije u Vinči“, rekao je Mali, saopštila je Informativna služba Grada Beograda.

To su, kazao je, sve projekti koji Beograd treba da pretvore u modernu prestonicu koja je zelena, zdrava i kvalitetna za život.

Želimo, dodao je, da naša deca i unuci uživaju u boljem okruženju. To je naš cilj i naša obaveza.

On je dodao da Beograd jeste mnogo veći grad od Ljublane, ali da je zato i veći izazov.

„Iako je Ljubljana mnogo manji grad od Beograda, sistem je isti. Želimo što veći broj zelenih površina, parkova, urbanih džepova. Vraćamo Beograd na reku, imamo najveći projekat u ovom delu Evrope Beograd na vodi, hoćemo da naše obale i reke otvorimo za građane da mogu da šetaju i dišu svež vazduh“, kazao je gradonačelnik.

Reč je, istakao je, o investiciji koja izaziva veliko interesovanje i mislim da na njoj i mnogo veći gradovi mogu da nam pozavide.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, koja je otvorila ovaj skup, dala je podršku Beogradu i Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i evropskim fondovima.

Na panelu su učestvovali i gradonačelnici Ljubljane Zoran Janković, Sofije Jordanka Fandakova, Istanbula Kadir Topbaš, kao i gradonačelnik Budimpešte Ištvan Tarlos.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh