BG

СИНОС И ПРОУНС: Отворено писмо премијеру Србије, министру информисања и културе и јавности

tv

Поштовани, Данас, тачно две године после доношења сета медијских закона, стање у медијској делатности Србије драстично је погоршано.

Уместо да буду коректив власти, већина медија су данас њихови промотери а истраживачко и едукативно новинарсто изгубило је трку са таблоидима и ријалитима. Медији одавно нису јавно добро у интересу грађана.

Посебно драматична ситуација је у приватизованим медијима који су у највећем броју постали гласила владајуће партије и у којима се, углавном, не поштује Закон о раду; запосленима се не исплаћују зараде и не уплаћују доприноси.

Примера има у целој Србији али издвајамо агонију кроз коју пролази редакција “Спорта”, чији новинари су добили отказа јер су тражили неисплаћене плате.

Најстарији спортски лист на Балкану, који је био део Компаније “Новости”, продат је прошле године, под сумњивим околностима, Саши Мирковићу, естрадном менаџеру из Зајечара.

У тренутку трансакције “Новости” су биле ( а и данас су) под истрагом као једна од 24 спорне приватизације, с тим што крајњи власник и даље није познат, а држава има власнички удео и управљачка права.

Нови власник од старта није поштовао уговорене обавезе: није исплаћивао плате , није уплаћивао доприсе, али је зато вишеструко увећао радну норму.

Уместо да буде санкционисан, Мирковић је запосленима који траже зарађен новац, забранио улазак у просторије и поделио отказе.

На насловној страни недељног броја “Спорта” Мириковић је објавио своју слику уз поруку да:” иза побуне запослених стоји Гашић који хоће да му преотме медије”.

Медијски експерти и инспекција још нису реаговали.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) и Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) Вас позивају да, у интересу јавности и права грађана да буду објективно и правовремено информисани , помогнете у складу са својим ингеренцијама да се заустави даљи суноврат новинарске професије. То подразумева :

1. Хитну измену медијских закона:
– Право оснивања локалних и регионалних јавних сервиса, националне новинске агенције, националног радија;
– Забрану фирмама из оф шор зоне да оснивају медије у Србији (сет медијских закона је легализовао прикривене власнике чиме је онемогућено утврђивање прекомерне концентрације капитала у медијској делатности);
– Увођење прецизних критеријума за пројектно суфинансирање медијских садржаја будући да се највећи део буџетских пара дели измедју медијске коалиције ( УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес) и Асоцијације медија и нових власника, око чега су се, видимо, жестоко посвадјали.

2. Успостављање социјалног дијалога и потписивање гранског колективног уговора који је најбоља заштита запосленима и одбрана од аутоцензуре.

3. Увођење затворске казне за послодавце који не поштују закон, на начин како је то регулисано у земљама са демократском традицијом.

Подсећамо да су СИНОС и ПРОУНС септембра 2014. поднели Уставном суду иницијативу за утврђивање уставности чланова медијских закона који се односе на забрану држави и локалној самоуправи да буду оснивачи медија и да смо новембра 2014. године поднели иницијативу за не спровођење поменутих закона док се Суд не изјасни о њиховој усклађености са Уставом Србије. Одговор нисмо добили.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh