• Naše Novosti

  SINOS I PROUNS: „POLITIKA“ I OSTALI

  Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) zbog dramatičnog stanja u medijskoj sferi traže hitan sastanak sa prdsednikom Vlade Srbije, predsednicom skupštinskog Odbora za kulturu i medije i šefovima svih poslaničkih grupa u parlamentu.

  SINOS I PROUNS očekuju da javnost konačno bude obaveštena o svim detaljima vlasničke transformacije „Politike“, „Novosti“ i novosadskog „Dnevnika“.

  SINOS i PROUNS podržavaju inicijativu da „Politiku“ treba sačuvati od urušavanja, koje joj sledi posle izlaska države iz medija.

  Ta sudbina zadesila je sve privatizovane medije, računajući I one koji su vlasnike dobili polovinom prošle decenije.

  Ono što je „Politika“svojim čitaocima, to su lokalni mediji bili svojim grđanima i zato insistiramo da se nepravda sa „neprijateljskim pruzimanjem“ ili gašenjem lokalnih medija što pre ispravi.

  SINOS i PROUNS ukazuju na to da su od 73 privatizovana medija 34 kupili lokalni tajkuni , da je 20 medija ugašeno, izmedju ostalih i Medjunarodni radio Srbija i nacionalna agencija Tanjug(?),  a da je neizvesna budućnost preostalih 19 koji su stekli pravo na  besplatne akcije.

  SINOS i PROUNS podsećaju na aktivnu ulogu Udruženja novinara Srbije (UNS-a) prilikom usvajanja seta medijskih zakona i insistiranju na izlasku države iz medija.

  Sada je, što narod kaže “mečka zaigrala” i pred vratima predsednice UNS-a,  pa će,  konačno i ta organizacija priznati da su medijski zakoni loši i da ih treba što pre menjati.

  Pogotovo zato što je baš “Politika” pre nekoliko dana objavila članak da je drugo novinarsko udruženje – NUNS, uz pomoć projektnog finansiranja usmerilo značajna budžetska sredstva, samom sebi, što je još jedan argument za izmenu zakona.

  Umesto predloženog zakona o „Politici“, SINOS i PROUNS traže hitnu izmenu Zakona o javnom informisanju I medijima koji  bi garantovao ostvarivanje javnog, a ne interesa  političko-finansijsko – medijskog lobija.

  IZVOR: SINOS

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com