Nacionalne Novosti

SINOS I PROUNS: USUDI SE, ORGANIZUJ SE, PRIDRUŽI SE!

cffe25191a.jpeg

 

POVODOM 3. MAJA , SVETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA, SINDIKAT NOVINARA SRBIJE (SINOS)  I PROFESIONALNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE (PROUNS) IZDAJU

P R O G L A S

                                           USUDI SE, ORGANIIZUJ SE, PRIDRUŽI SE!

Između dva obeležavanja Dana slobode medija Srbija je ostala bez  tridesetak medija, a neke sredine bez lokalnog informisanja.

Od prošlogodišnjeg, do ovog 3. maja,  oko 1.000 novinara i medijskih radnika oslobođeno je, ne cenzure, nego  obaveze da dolaze na posao – otpušteni su jer su im novine ili radio i TV stanice zatvorene. Nije im pružena mogućnost – kako Zakon nalaže – da sami otkupe firme u kojima su radili. Objašnjenje nisu dobili.

Umesto državnih dobili smo partijske medije u rukama tajkuna koji se finansiraju budžetskim novcem. To su im „reformskim“ medijskim  zakonima omogućila „reprezentativna“ medijska udruženja. Mediji u Srbiji postali su propagandno oružje u rukama političko tajkunskog lobija.

Rezultat:

–  Neustavno proterivanje države i lokalne samouprave iz medija

–  Legalizovanje netransparentnog vlasništva u medijima

–  Kupovina medija  budžetskim parama koje su, lokalnim moćnicima,  preko konkursnih  komisija, obezbedila „reprezentativna“ medijska udruženja

– Raskid radnog odnosa za više od 1.000 kolega

– Neredovne i minimalne zarade u privatizovanim medijima

– Zabrana sindikalnog organizovanja

– Porast cenzure i autocenzure

Zato još jednom, na Svetski dan slobode medija, pozivamo kolege da se usude, organizuju i pridruže nam se,  da zajedno  vratimo  dostojanstvo i ugled novinarskoj profesiji i da 3. Maja na pet minuta pre podneva prekinu svoj rad i  gromoglasnom ćutnjom potvrde da se ne mire sa nametnutom sudbinom.

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh