• BG

  SINOS: OSUDA ZABRANE NOVINARIMA DA UČESTVUJU NA KONFERENCIJAMA ZA NOVINARE

  Sindikat novinara Srbije (SINOS) protestuje zbog uskraćivanja mogućnosti novinarskim ekipama Večernjih novosti, TV Pink-a, TV Hepi, Studija B, Alo, Srpski telegraf i Informer da izveštavaju sa sinoćne konferencije za štampu u štabu Dragana Đilasa. Sindikat novinara Srbije zahteva da se svim medijima i novinarima omogući osnovno pravo na rad i praćenje javnih skupova.

  Sindikat novinara Srbije razume da je motiv za odluku o zabrani izveštavanja svakodnevna zloupotreba štampanih i elektronskih medija, neistinito, pristrasno i uvredljivo izveštavanje, ali smatra da rešenje nije u zabrani prisustva novinara skupovima, već u javnoj osudi i sankcionisanju (raspuštanju) Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zato što ne radi svoj posao i proglašava se nenadležnim za svakodnevno emitovanje sadržaja koji su suprotni javnom moralu i profesionalnom novinarstvu.

  SINOS podseća da član 4 Zakona o javnom informisanju i medijima zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti I uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Pravo na slobodan rad garantovano je i članom 60 Ustava.

  SINOS smatra da je neophodno formirati regulatorno telo i za štampane medije koje će imati mogućnost da sankcioniše tabloide kao što su Srpski telegraf, Alo, Kurir i Informer koji su, prema zvaničnom izveštaju, u 2017. godini više od 4.000 puta prekršili Kodeks novinara ili odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima.

  U evropskim zemljama sa razvijenom samoregulativom, njima bi bio zabranjen rad, a u Srbiji dobijaju društveni novac za “odbranu” javnog interesa.

  Saopstenje

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com