• BG

  СИНОС позвао послодавце у највећим медијима на потписивање посебног колективног уговора

  sinos

  Синдикат новинара Србије (СИНОС) упутио је јуче писмени позив, генералним директорима Радио телевизије Србије (РТС), Радио телевизије Војводине (РТВ) и Компаније Новости, да као највећи медијски послодавци, са медијским синдикатима учествују у припреми посебног колективног уговора за медије у Србији и тиме учине први корак ка сређивању стања у медијској сфери.

  СИНОС подсећа да почетак приче о пристојном новинарству почиње пристојним условима за рад, поштовању елементарних правила професије и дефинисању норме за редовно примање плате. Од увођења ових правила корист ће имати и запослени и послодавци, а јавност ће добити квалитетније и поузданије информације.

  У Србији не постоји удружење послодаваца са којима би запослени почели разговоре о минималним условима рада. Идентична ситуација је у читавом региону. То је и био разлог што је председник Европске федерације новинара (ЕФЈ) Могенс Блихер на недавном састанку делегације ЕФЈ са европским комесаром за проширење и добросуседске односе Јоханесом Ханом указао на значај  успостављања социјалног дијалога између свих актера у медијској индустрији у Источној Европи. Конкретан предлог делегације ЕФЈ био је организовње трилатералних састанака измедју власти и социјалних партнера.

  Правни основ за нашу иницијативу налази се у Закону о раду, у делу који се бави организацијом запослених и колективним уговорима, од члана 202. до члана 257.

  Извор: sinos.rs

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com