Svet

Šinzo Abe: Japan ne može bez nuklearne energije

„Naša zemlja siromašna u resursima ne može da se liši nuklearne energije ako želi da garantuje redovno snabdevanje energijom imajući u vidu ekonomske faktore i klimatske promene“, rekao je japanski premijer.

japan izbori sinzo abe

U zemlji je u jeku rasprava o ponovnom puštanju u pogon elektrana zaustavljenih posle katastrofe u Fukušimi da bi se utvrdilo da ispunjavaju bezbednosne kriterijume.

Posle dugog govora o napretku radova na obnovi oblasti razorenih velikim cunamijem izazvanim zemljotresom 11. marta 2011. Abea su pitali o nuklearnoj politici zemlje.

Prethodnog dana sud je naložio zatvaranje dva nuklearna reaktora koja su tek bila ponovo puštena u rad.

„Regulatorno telo je ocenilo da ti reaktori odgovaraju bezbednosnim normama koje su najstrože na svetu, prema tehničkim i naučnim kriterijumima“, rekao je Abe i dodao da se tu ništa nije promenilo u državnoj politici.

On je više puta ponovio da je politika vlade da dozvoli ponovno pokretanje svih nuklearnih reaktora koje to nezavisno telo oceni sigurnim.

Trenutno u Japanu postoje 43 nuklearna reaktora koja se potencijalno mogu koristiti, prema 54 pre nesreće u Fukušimi, ali samo dva rade. Dva su delimično bila pokrenuta (Takaham tri i četiri) ali sud je naložio operateru da ih zaustavi.

Abe je obećao puno angažovanje države u rešavanju pitanja kontaminirane vode u centrali Fukušima da bi se omogućio potpuni oporavak te oblasti. Većina japanske javnosti je protiv ponovnog puštanja nuklearnih centrala u rad, pokazuju razne ankete koje redovno sprovode mediji.

Japan je šesta zemlja na svetu po ispuštanju gasova sa efektom staklene bašte i obavezao se da smanji emisije za 26 odsto između 2013. i 2030. godine.

Da bi postigao taj cilj nuklearna energija treba da obezbedi 20 do 22 odsto struje, prema obećanjima koje je Tokio dao UN.

Pre nesreće nuklearna energija je snabdevala između 25 i 30 odsto struje.

Obnovljivi izvori energije treba da imaju između 22 i 24 odsto udela u proizvodnji struje do fiskalne 2030. godine (april 2030-mart 2031), a 2014. su imali udeo od 11 odsto.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh