Gradovi

SIPRI: SAD i Rusija oružjem snabdevaju više od pola sveta

STOKHOLM – Sjedinjene Američke Države su najveći izvoznik naoružanja i daleko su ispred Rusije, koja je na drugom mestu, pokazala je analiza Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) u Stokolmu.

Prema podacima tog instituta, najveći kupci tog oružja su u Ažiji i na Bliskom istoku, a samo Indija je u periodu od 2011. do 2015. držala 14 odsto ukupnog svetskog uvoza oružja.

Duplo manji procenat pripada Saudijskoj Arabiji, a slede Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Australija, Turska…

Ukupno 58 zemalja izvozi oružje, predvođene Amerikom i Rusijom, koje zajednički snabdevaju više od polovine svetskog tržišta.

Iako SAD same obezbeđuju trećinu ukupne količine oružja prodatog na globalnom nivou, one nisu glavni dobavljač Indiji kao najvećem svetskom uvozniku naoružanja, koja ga nabavlja pre svega iz Rusije.

SIPRI procenjuje da je obim globalne trgovine oružjem povećan za 14 odsto u poslednjem petogodišnjem periodu u odnosu na razdoblje od 2006. do 2010. godine.

Baza podataka o trgovini oružjem ne uključuje manje naoružanje.

Zasnovana je na javnim izvorima poput nacionalnih i regionalnih novina do specijalizovanih međunarodnih žurnala, kao i na izveštajima vlada i industrija.

Foto Tanjug/R.Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh