• Novosti online

  Sirene se oglasile širom Izraela povodom Dana sećanja na holokaust (VIDEO)

  Sirene su se danas oglasile širom Izraela tačno u 10 sati po lokalnom vremenu u znak sećanja na žrtve holokausta i označile početak ceremonija povodom Dana sećanja u senci pandemije korona virusa.

  Na zvuk sirena uobičajeno je da na dva minuta pešaci zastanu na ulicama, autobusi, kamioni i automobili se zaustave, a vozači izadju iz vozila i stanu pored puta pognutih glava.

  Ove godine medjutim ulice su bile skoro prazne, kafei i restorani koji se zatvaraju na ovaj dan, davno su zatvoreni zbog zaraze.

  U Izraelu su uvedena mnogobrojna ograničenja kako bi se zaustavilo širenje virusa od koga je preminulo više od 180 ljudi, a četvrtina zemlje je prestala da radi.

  Zato su ove godine Izraelci na prodoran zvuk sirene stali mirno u svojim sobama i na balkonima.

  Dan sećanja na holokaust je jedan od najtužnijih dana u izraelskom kalendaru.

  Preživeli prisustvuju ceremonijama sećanja, pričaju šta su doživeli mladim ljudima i učestvuju u komemorativnim marševima u bivšim koncentracionim logorima širom Evrope.

  Umesto toga usled krize nastale zbog zaraze preživeli su ostali u svojm stanovima i domovima za stare.

  Centralna ceremonija kojoj obično prisustvuju hiljade ljudi u Memorijalnom centru Jad Vašema je unapred snimljena bez publike i sinoć je emitovan snimak.

  Muzej u Jad Vašemu je zatvoren zbog ograničenja javnih okupljanja, pa su izložbe prikazane „onlajn“.

  Uz Jad Vašem institucije, počev od izraelskog parlamenta, Kneseta i Memorijalnog muzeja holokausta SAD dogadjaje povodom Dana sećanja prenose takodje „onlajn“, navodi AP.

  Izraelska ambasada u Berlinu organizovala je ceremoniju na hebrejskom i engleskom uz molitvu za mrtve.

  Imajući u vidu da pandemija posebno pogadja starije stanovnike Izraela i preživele u holokaustu oni su se našli možda u sličnoj situaciji kao u Drugom svetskom ratu, sami i u strahu od nepoznatog.

  Nekima je trenutna izolacija i utisak opasnosti podstakao sećanja na ratno iskustvo.

  Drugi medjutim odbacuju svako poredjenje patnji u vreme Drugog svetskog rata kada su nacisti i njihovi saradnici ubli 6 miliona Jevreja.

  Oko 180.000 preživelih u holokaustu danas živi u Izraelu, a otprilike još isto toliko njih širom sveta.

  Prva izraelska žrtva korona virusa bio je čovek koji je pobegao od nacista u Drugom svetskom ratu, a najmanje pola preminulih od 14 korisnika zaraženog doma za stare u gradu Berševi na jugu Izraela bili su preživeli u holokaustu.

  Jad Vašem je pozvao javnost da kod kuća učestvuje u ceremoniji čitanja imena žrtava holokausta snimljenoj na video.

  „Iako su okolnosti ove godine jedinstvene poruka je ista. Nikada nećemo zaboraviti njihova imena“, rekao je predsednik Jad Vašema Avner Šalev.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com