Gradovi

Sirijac tvrdi: U Crnoj Gori postoji Ćelija Al Kaide

PODGORICA – Turska ambasada potvrdila je i zvanično identitet stranca koji se od letos nalazi u pritvoru zbog lažnog pasoša, a koji tvrdi da beži od Al-kaide, koja svoju ćeliju ima i u Crnoj Gori.

Njegovo pravo ime nije Ali Ilhan Ismail (iz Sirije), već Jusuf Celaletin Biceru.

Rođen je u Istanbulu 12. januara 1960. godine i državljanin je Turske.

Sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić je ovog 56-godišnjaka osudila na sedam meseci zatvora zbog falsifikovanja isprava, a kazna mu ističe 6. Februara, prenose podgorički mediji.

Tokom sudskog postupka bilo je oprečnih informacija o njegovom poreklu te da je često menjao slike na ličnim dokumentima.

On je ranije pojasnio da je tako morao da uradi jer ga, kako tvrdi, traže Al-kaida i ISIL, koji su mu navodno ubili celu porodicu.

„Ja sam Sirijac i imam samo jedan cilj, da sačuvam izbjeglički status sve dok se rat ne završi u Siriji, a nakon toga želim ići u Hag da svedočim, jer znam ko su ubice, mogu ih identifikovati jer su ubijali na području Sirije pred mojim očima“, kazao je ovaj Sirijac sa turskim državljanstvom.

U Crnoj Gori, kako je naveo, postoji ćelija Al-kaide.

„Ako saznaju da sam ovde, nakon što sam dao turski identitet, nalazim se na njihovoj listi. Moja porodica i ja u Siriji smo se borili za ljudska prava, radili smo za Crveni krst i zbog toga smo se i našli na spisku Al-kaide“, kazao je Bicer.

U optužnom predlogu se navodi da je lažni pasoš na ime Veli Ayda Osman upotrebio i prilikom ulaska u Ukrajinu, gde je, kako kaže, boravio 90 dana. Sa istim pasošem pokušao je da uđe u Crnu Goru, gde je doputovao letom iz Harkova, ali je na tivatskom aerodromu uhvaćen.

On je rekao i da mu je turska vlada 2002. godine dala turski identitet kako bi ga zaštitila i konstatovao da se nije mogao utvrditi njegov identitet j er se ne nalazi na spisku Interpola.

Suđenju je juče prisustvovao predstavnik UNHCR Slobodan Raščanin. Oni su za ovaj slučaj saznali preko medija.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh