Gradovi

Sirijska opozicija postavila uslove za nastavak pregovora

LONDON – Opsada gradova širom Sirije mora da bude ukinuta, a vazdušni udari na civilna područja obustavljeni, da bi sirijska opozicija učestvovala u nastavku razgovora u Ženevi 25. februara, izjavio je jedan od vodećih opozicionih lidera Rijad Hidžab.

„Pre nego što odemo (na pregovore) 25. februara te mere treba da budu primenjene u stvarnosti na terenu“, kazao je Hidžab, glavni koordinator Visokog komiteta za pregovore (HNC) novinarima u Londonu nakon sastanka sa britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom, preneo je AFP.

Mirovni pregovori o Siriji suspendovani su ovog meseca do 25. februara, pošto je izaslanik Ujedinjenih nacija Stafan de Mistrura naveo da je potrebno još posla kako bi se ostvario napredak.

Hidžab, bivši premijer Sirije, koji vodi najveću sirijsku opozicionu grupu, rekao je da SAD i druge zapadne sile treba da izvrše pritisak na Rusiju da prestane sa bombardovanjem civila.

„Dužnost je SAD i prijatelja sirijskog naroda u Savetu bezbednosti UN da kažu (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da ovo mora da prestane“, istakao je Hidžab.

Portparol opozicije Salim al-Muslat je poručio da bi sirijska opozicija mogla da brani civile od ruskih vazdušnih udara ukoliko bi je saveznici snabdeli raketama zemlja-vazduh, kao i da ne bi dozvolila da one padnu u ruke ekstremista, naveo je Rojters.

„Mi zaista garantujemo da one neće otići nigde – da će biti u rukama umerene (opozicije) pod nadzorom naših prijatelja, bilo Evropljana ili Amerikanaca“, dodao je al-Muslat.

AP Photo/Matt Dunham

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh