Gradovi

Sirijske vlasti žale zbog odbijanja nacrta rezolucije u UN

DAMASK – Sirijske vlasti izrazile su danas žaljenje zbog toga što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio nacrt rezolucije o zaustavljanju turskih vojnih akcija u Siriji, koji je predložila Rusija.

Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Fajsal Mekdad je izjavio: „Nismo iznenađeni odlukom koje su donele zemlje Zapada, koje su se urotile protiv Sirije i pružile svaku moguću podršku teroristima“, prenela je agencija AP.

Zapadne sile juče su odbile ruski nacrt rezolucije kojim se poziva zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora.

Rusija je danas takođe izrazila žaljenje zbog odbacivanja nacrta rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Moskva zabrinuta zbog rastućih tenzija na tursko-sirijskoj granici i da je stav Rusije da su neprihvatljiva prekogranična bombardovanja, koje Turska sprovodi.

On je podvukao da će Rusija nastaviti da podržava kopnenu ofanzivu sirijskog predsednika Bašara al Asada.

TASS je juče preneo da je Rusija podelila članicama Saveta bezbednosti UN nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora.

Međutim, SAD, Francuska i Velika Britanija su odbacile ovaj predlog navodeći da nema budućnosti.

„Umesto da pokušavaju da skrenu pažnju sveta najnovijom rezolucijom, bilo bi stvarno sjajno kada bi Rusija primenila već dogovorenu rezoluciju“, rekla je posle sastanka američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, misleći na rezoluciju UN usvojenu u decembru o međunarodnoj mapi puta za sirijski mirovni proces, prenosi Rojters.

Sirijska opozicija postavlja uslove za privremeno primirje

Glavna sirijska opoziciona grupa saopštila je danas da će na privremeno primirje, koje su predložile svetske sile, pristati pod nekoliko uslova od kojih je jedan da saveznici režima – Rusija i Iran – obustave vatru.

Grupa koja okuplja politička opoziciona tela i pobunjeničke frakcije, pod nazivom Visoki pregovarački komitet (HNC), saopštila je i da prihvata takozvani prestanak neprijateljstva pod uslovom da se ukinu opsade i da se dostavi humanitarna pomoć, prenosi AFP.

„Pobunjeničke frakcije su u načelu prihvatile mogućnost postizanja privremenog primirja ukoliko to bude sprovedeno pod međunarodnim posredovanjem i sa garancijama koje obavezuju Rusiju, Iran i njihove sektaške milicije i plaćenike da obustave borbena dejstva“, poručio je šef HNC Rijad Hidžab.

U saopštenju, koje je objavljeno nakon sastanka HNC, kaže se da opozicija „želi da pozitivno odgovori na međunarodne napore da se zaustavi sirijsko krvoproliće“.

„Ali primirja neće biti ukoliko sve sukobljene strane istovremeno ne zaustave borbe, ako se ne ukinu opsade, ako se ne dostavi humanitarna pomoć onima kojima je potrebna, a zarobljenici, naročito žene i dece, ne budu oslobođeni“, stoji u saopštenju.

HCN je oformljen radi učešća u pregovorima sa režimom koji su propali ranije ovog meseca, nakon čega su svetske sile prošle nedelje predložile primirje u okviru plana koji obuhvata i proširen humanitarni pristup, podseća francuska agencija.

Primirje je trebalo da stupi na snagu do jučerašnjeg dana, ali su se proteklih dana sukobi intenzivirali, pogotovu u severnoj provinciji Alepu, gde su pobunjeničke snage posustale kako pred snagama režima koje podržavaju ruske vazduhoplovne snage, tako i pred koalicijom na čelu sa Kurdima koja se naziva Sirijske demokratske snage.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh