Svet

Sirijski pobunjenici odbijaju pregovore

U saopštenju Slobodne sirijske vojske i 33 drugih pobunjeničkih grupa, uključujući moćnu Armiju islama, navodi se da humanitarne klauzule navedene u rezoluciju UN moraju da budu ostvarene, prenela je agencija AP.

sirija latakija sirijska vojska

Ukoliko se to ne dogodi, „odbijamo da nastavimo sa bilo kakvim pregovorima“, saopštili su pobunjenici.

UN insistira da zaraćene strane u Siriji, čiji konflikt traje već pet godina, sednu za pregovarački sto 25. januara u pokušaju da iznađu rešenje za prekid građanskog rata, u kojem je dosad stradalo više od 250.000 ljudi, a raseljeno je više od polovine ukupnog broja stanovnika Sirije.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura je izjavio da je na današnjem sastanku predstavnika SAD, Rusije i drugih svetskih sila zaključeno da pregovori i dalje treba da se održe 25. januara u Ženevi.

De Mistura je dodao da su predstavnici takođe razgovarali o pristupu opkoljenom sirijskom gradu Madaja, čijim je izgladnelim stanovnicima u ponedeljak isporučena prva pošiljka humanitarne pomoći.

„Taj sastanak je održan da bi se ostvario napredak po pitanju pregovora u Ženevi, a i dalje su prisutni neki problemi, pa sam zato morao da se konsultujem sa njima“, rekao je izaslanik UN za Siriju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh