• Gradovi

  Sirijski pobunjenici zaoštrili ton zbog kršenja primirja

  Sirijsko primirje koje se kako-tako održavalo četiri dana, danas izgleda još nesigurnije, a deo pobunjenika je odustao od pripreme za mirovne pregovore i optužio vlasti Sirije da krše prekid vatre.

  Desetak pobunjeničkih grupa svojom odlukom preti da će minirati proces koji treba da počne krajem januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana pod pokroviteljstvom Rusije i Irana, pristalica sirijskih vlasti, i Turske koja podržava pobunjenike.

  U saopštenju objavljenom sinoć pobunjeničke grupe optužuju vlasti Bašara al Asada da ne poštuju prekid vatre na snazi od 30. decembra, što jedan od mnogih prekida vatre proglašenih i prekršenih od početka rata pre gotovo šest godina.

  „Kršenje se nastavlja i pobunjeničke grupe objavljuju zamrzavanje svih odluka vezanih za pregovore u Astani“ glavnom gradu Kazahstana, navodi se u saopštenju pobunjenika.

  Pobunjenici navode da su poštovali primirje ali da su ga vlasti i njihovi saveznici više puta kršili posebno u oblastima Vadi Barada i istočnoj Guti, u provinciji Damask, gde se po njihovim rečim ugrožava životi stotina hiljada ljudi.

  Medju potpisnicima su islamističke grupe Džaiš al Islam i Fajlak al Rahman, uticajne u Damasku, kao i grupa Sultan Murad koju podržava Turska i Džaiša al Eza, aktivna u centralnoj provinciji Hama.

  Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava ofanziva vladinih snaga, uz podršku boraca šiitskog libanskog pokreta Hezbolah, nastavlja se danas u Vadi Baradi, oblasti koju drže pobunjenici 15 kilometara od Damaska.

  To je strateški sektor jer se tu nalaze glavni izvori snabdevanja pijuće vodi za četiri miliona stanovnika glavnog grada Damaska i okoline.

  Sirijska vlada optužuje pobunjenike da ciljaju infrastrukturu i da dizelom zagadjuju rezerve vode i prekidaju snabdevanje Damaska vodom. Pobunjenici uzvraćaju a bombardovanje ruši instalacije i da to izaziva ozbiljne nestašice vode u glavnom gradu od 22. decembra.

  Vlasti takodje navode da je grupa Fateh al Šam (bivši Front al Nosra, ogranak Al Kaide u Siriji) prisutna u Vadi Baradi, što pobunjenici demantuju. Fateh al Šam isključen je iz primirja i mirovnih pregovora.

  Opservatorija je navela da ima i drugih kršenja primirja u zemlji, kao na primer vazdušni udari na grad Kan Šeikhun, u provinciji Idleb, koja je velikim delom pod kontrolom pobunjenika. Prema navodima Opservatorije ubijena je jedna trudnica i troje civila je ranjeno.

  S druge strane pobunjenici su otvarali vatru u dva sela u centralnoj provinciji Hama.

  Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je rekao da je primirje u „kritičnoj fazi“ i rizikuje da se potpuno raspadne ako Rusija i Turska ne intervenišu da je spasu.

  Pregovori u Astani treba da prethode pregovorima predvidjenim u februaru u Ženevi. Ni jedno od prethodnih pregovora izmedju zaraćenih strana u Siriji nije doveo ni do početka rešavanja sukoba u kome je poginulo više od 310.000 ljudi a milioni su izbegli.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com