Gradovi

Širom Srbije akcija „I ja se borim“ za decu obolelu od raka

BEOGRAD – Svetski dan dece obolele od raka danas je u 22 grada u Srbiji obeležen humanitarnom akcijom „I ja se borim“, u okviru koje su pušteni baloni zelene boje, sa ciljem podizanja svesti javnosti o malignim bolestima kod dece.

Kako je Tanjugu rekao predsednik UO Nacionalnog udružeja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) Todor Mančić, odziv je u svim mestima bio veliki, a atmosferu u Beogradu nije pokvario ni jak pljusak.

„Padala je kiša tačno kada smo počeli, ali posle je granulo sunce, tako da je to simbolično bila pobeda. Pustili smo balone, bilo je puno ljudi, bubnjevi su svirali“, rekao je Mančić.

Posetioci su imali priliku da kupovinom balona ili promotivnih artikala daju doprinos izgradnji novog dečijeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.

„Nadamo se da će država da nam izađe u suret oko PDV koji je oko 40.000 evra. Mi bi počeli već početkom aprila“, rekao je Mančić.

U Srbiji godišnje od malignih bolesti oboli oko 350 dece, a najčešće maligno oboljenje kod dece je leukemija.

Procenat uspešnosi lečenja je između 70 i 85 procenata.

„I svake godine se povećava, na našu radost. Ali povećava se i broj novoobolele dece. Nemamo registar na osnovu kog bismo mogli da zaključimo kako se kreće oboljevanje i lečenje dece, i to je jedan od ciljeva, da država statistički obradi te podatke, da bismo napravili plan“, rekao je Mančić ranije Tanjugu.

Na beogradskom Trgu Republike, ali i u još 21 gradu, bili su postavljeni i posebni foto-ramovi sa velikim zelenim rukavicama u kojima su posetioci mogli da se slikaju i podele fotografije na društvenim mrežama.

Specijalno iznenađenje bila je muzička podrška – beogradski bubnjari.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh