• Društvo

  Сисевац код Параћина – нова звезда на туристичком небу Србије

   

   Сисевац је мало, готово потпуно замрло село у живописној долини међу шумовитим брдима источно од Параћина и Ћуприје.

  Некада је Сисевац био рударско насеље.

  У близини се налази напуштени рудник угља Сисевац – Врчић, а овде је постојала и железничка пруга уског колосека.

  Рудник угља је напуштен пре више деценија, али је у дубини земље откривено ново благо – велико подземно језеро термалне воде.

  Ова вода се користи за технолошке потребе у удаљеним угљенокопима Рембаса, али се користи и у самом Сисевцу.

  Сисевац се одликује изузетно чистом животном околином јер је смештен у шумовитом и готово потпуно ненасељеном крају, непосредно испод врела реке Црнице, стално изложен пријатном поветарцу са околних Кучајских планина.

  У овом живописном селу се налази средњовековни Манастир Светог Сисоја, вредан сведок протеклих времена из четрнаестог века.

  Истовремено присуство подземне термалне воде сталне температуре од 36 степени Целзијуса, богатство чисте површинске воде са врела Црнице и нетакнута природа чине Сисевац идеалним местом за развој туризма и угоститељства.

  Ако томе додамо и историјске знаменитости, поменути манастир и напуштени угљенокоп, и природне знаменитости, као што је врело Црнице, ето правог места на коме се може провести неколико дана у одмору и уживању.

  Околина Сисевца обилује излетиштима и местима за шетњу у природи и рекреацију.

  Предузимљиви људи Параћинског краја нису занемарили туристичке потенцијале Сисевца.

  Предузеће „РМ“ из оближњег села Стубица је овде, на левој обали Црнице, изградило угоститељски објекат „Поточара“ који гостима нуди 36 постеља у удобним собама, ресторан, мали отворен базен с термалном водом и олимпијски отворен базен, такође с термалном водом.

  У ресторану се служе локални специјалитети, а треба обавезно окусити пастрмку из великог рибњака који се налази одмах преко мостића, на десној обали реке.

  Неколико стотина метара од ресторана је створено вештачко језеро које је порибљено и има спортски риболов као основну намену, тако да пецароши могу да окушају срећу и улов дегустирају у самом ресторану.

  Од маја претходне године, у Сисевцу госте прима и „Цуки Резиденција“.

  Двадесет лежајева у осам соба, затворен велнес базен с термалном водом и хидромасажерима, сличан отворени базен, ресторан – сви садржаји спретно уклопљени.

  До сада је резиденција забележила око три хиљаде ноћења туриста.

  У малобројним кућама и викендицама се такође може наћи смештај у домаћој радиности, а у сезони овде ради још неколико кафана.

  Развој туризма на овом месту тек предстоји.

  Поред „Поточаре“ је планирана изградња хотела од чак осам хиљада квадратних метара, а „Цуки Резиденција“ планира изградњу великог отвореног базена с термалном водом.

  У Сисевцу се налази и, сада напуштено, одмаралиште изграђено пре више деценија, у коме је, 1961. године, преноћио Јосип Броз Тито. Обнова овог одмаралишта је такође у плану.

  Питали смо Милоша Ивковића, власника „Цуки Резиденције“, шта би требало учинити како би се туризам у Сисевцу даље развио. Добили смо врло јасан одговор.

  „Највећи недостатак Сисевца као туристичког места је чињеница да се овде може стићи само сопственим аутомобилом возећи по излоканом путу из правца Ћуприје.

  Не постоји никаква аутобуска веза Сисевца с било којим другим местом.

  Уколико би постојала аутобуска веза с Ћупријом или Параћином, могли бисмо, ван сезоне и радним данима, да понудимо грађанима, пре свега пензионерима, своје услуге по врло приступачним ценама.

  Поред тога, шумски пут Грза – Сисевац постоји, али је непроходан за аутомобиле.

  Уколико би се на том правцу изградио модеран асфалтни пут, туристичка понуда Грзе и Сисевца би се објединила, што би било од велике користи и једном и другом туристичком месту.

  Тако би се и до Сисевца много лакше долазило јер би постојала могућност доласка и из правца Параћина.“

  Додали бисмо своју оцену да је просто невероватно да место које је пре стотинак година имало железничку везу са светом, сада нема никав јавни превоз, чак ни аутобуски.

  До Сисевца се, како поменусмо, долази асфалтним путем из правца Ћуприје.

  По силаску с ауто-пута, треба одмах скренути лево према селу Сење, проћи поред Манастира Раваница и скренути десно на путоказима јасно означеној раскрсници. (Не треба ићи према Сењском Руднику.) Даље се већ не може погрешити.

  У овом тренутку, Сисевац је одлично место за краћи породични одмор које нуди квалитетан смештај и укусну храну по приступачним ценама, посету
  културно-историјским и природним споменицима, употребу термалне воде, спортски риболов, шетње, излете и рекреацију у природи и, што је највеће богатство, дивну незагађену околину.

  Према најавама које смо чули, у наредном периоду ће туристичка понуда и смештајни капацитети бити вишеструко увећани, тако да очекујемо да Сисевац постане на далеко познато туристичко место. Ко зна, можда, једног дана, будемо ишли на лечење и одмор у Бању Сисевац…

  Драгана Костић

  Фото: Љ. К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Параћин. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com