• Novosti online

  Sisojev: Poseta Porošenka pokušaj balansiranja izmedju Rusije i Zapada

  Poseta predsednika Ukrajine Petra Porošenka Beogradu predstavlja logičan nastavak sadašnje spoljne politike Srbije i pokušaj balansiranja izmedju Rusije i Zapada, ali tim balansiranjem nisu zadovoljni ni Rusija ni Zapad, ocenio je danas dopisnik ruskog dnevnika Komersant sa Balkana Genadij Sisojev.

  Tokom posete Porošenka Beogradu, Srbija rešava dosta teško izvodljiv zadatak da poboljša odnose sa Ukrajinom i dobije njenu podršku u medjunarodnim organizacijama za pitanja koja su važna za Beograd, ali i da, sa duge strane, ne ugrozi odnose sa Rusijom, rekao je Sisojev agenciji Beta.

  On je ocenio da je poseta Porošenka „puna kontroverzi“.

  „Sa jedne strane, Beograd toj poseti nije dao veliki publicitet, jer je najavljena tek dan uoči Porošenkovog dolaska, a dočekala ga je samo ministarka, a ne i premijerka. Sa druge strane, Porošenko je primljen na najvišem nivou, primili su ga i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, pa čak i patrijarh Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Sisojev.

  Prema njegovim rečima, kada je reč o ključnom pitanju za Kijev, pitanju Krima, Srbija je jasno podržala teritorijalni integritet Ukrajine.

  Ali, Beograd se i ovog puta izjasnio da se neće pridružiti zapadnim sankcijama koje su uvedene Rusiji, dodao je on.

  „Sve u semu, poseta Porošenka je logičan nastavak sadašnje spoljne politike Srbije i pokušaj balansiranja izmedju Rusije i Zapada. Medjutim, tim balansiranjem nisu zadovoljni ni Rusija ni Zapad, tako da sadašnji srpsko-ukrajinski odnosi neće u potpunosti zadovoljiti ni Kijev ni Beograd“, rekao je Sisojev.

  On je ocenio da je moguće da je do posete došlo pod pritiskom Zapada, koji je zainteresovan za prevazilaženje krize nakon incidenta sa povlačenjem srpskog ambasadora iz Kijeva na konsultacije zbog kritičkih izjava ukrajinskog ambasadora u Beogradu koji je u proišlog novembra u jednom intervjuu rekao da „Putina nije briga za Srbiju“ već je „samo koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu“.

  Ukrajinski ambasador je to izjavio u kontekstu srpskih plaćenika koji se bore na strani proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com