Novosti online

Ситуација под контролом, очекује се укидање ванредне ситуације

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас да је ванредна ситуација узрокована поплавама под контролом и да очекује да ће она врло брзо бити укинута, након чега ће бити предузете мере да се помогне онима који су претрпели штету.

„Све државне институције, сви органи, војска, полиција, цивилна заштита, јавна предузећа, сви су на терену и прати се ситуација”, изјавила је министарка приликом обиласка бране Рзав код Ариља.

Како се наводи у саопштењу, министарка је рекла да је изузетно важно што ће ове године радови на изградњи бране Сврачково бити значајно интензивирани и додала да не би било оволиких штета од поплава да је та брана била раније завршена.

Она је изјавила да је у овој години опредељено знатно више средстава за изградњу бране и акумулације него у претходним годинама и да ће у наредним данима започети радови на брани на којој ће радити више од стотину радника домаћих предузећа.

Србија је за те намене издвојила готово 473 милиона динара, а око 40 милиона динара обезбедиле су локалне самоуправе.

Та брана, према речима Снежана Богосављевић Бошковић, биће важна и као значајан извор воде за снабдевање око 300.000 становника града Чачка и још четири општине, али и за наводњавање у пољопривреди и производњу струје.

„Од сутра ће Комисије изаћи на терен да евидентирају штету у пољопривреди а држава ће учини све што је у њеној моћи и максимално ћемо помоћи малинарима, као и другим пољопривредницима који имају штету од поплава”, рекла је она.

Према процени општине Ариље, поплавом је захваћено око 600 хектара пољопривредног земљишта.

Директор Републичке дирекције за воде Наташа Милић нагласила је да су предузете све неопходне превентивне мере за надолазак најављених вода.

„Како је данас током дана Хидрометеоролошки завод кориговао своје прогнозе, и како се очекују нешто мање количине воде од најављених, уз све предузете превентивне мере, не очекујемо веће проблеме у наредним сатима и наредним данима”, изјавила је Наташа Милић, преноси Бета.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh