Šumadija

Situacija u Šumadiji pod kontrolom

Situacija u Šumadiji je pod kontrolom, obezbeđena su dežurstva na kritičnim tačkama i redovno se prati vodostaj reka i vodenih akumulacija. Zbog proglašenja vanredne situacije na teritoriji cele zemlje, Okružni stab će svakodnevno zasedati.

Pripadnici službi koje su zadužene za reagovanje u vanrednim situacijama, pojačale su svoju mobilnost i pre zvaničnog proglašenja vanredne situacije.

Kragujevačka Vatrogasno-spasilačka brigada je sa svojim vozilima i pumpama za izvlačenje vode, od 7. do 9. marta, pomagala kolegama u Čačku i Lučanima, a sada su u pripravnosti da u svakom momentu reaguju na teritoriji cele Šumadije.

Na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije, rečeno je da su sve dosadašnje aktivnosti preventivnog karaktera, kako bi se ugroženost ljudi i materijalnih dobara svela na najmanju moguću meru.

„Na sreću, u Šumadijskom uprvnom okrugu, mi realnih problema nemamo. Sistem izuzetno dobro funkcioniše. Uprava za vanredne situacije je u ovom momentu izuzetno dobro organizovana. Sinhronizacija sa svim lokalnim samouravama je izuzetno dobra. Znači, sistem radi, problema nema. Dobro smo opremljeni, sve dobro funkcioniše, nadamo se da prevelikih padavina neće biti“, kaže komadant Okružnog štaba za vanredne situacije, Damjan Srejić.

Tokom vanredne situacije, primenjuju se mere odbrane od poplava na svim vitalnim objektima u gradu i opštinama Šumadije. Redovno se prati vodostaj reka i nivo vodenih akumulacija, kao i ispravnost vode za piće.

Nivo vode na Gružanskom jezeru je u blagom porastu, ali ne preti izlivanje. Na Okružnom štabu je rečeno da je javno vodosnabdevanje u svim opštinama uredno, a voda ispravna za piće.

Institut za javno zdravlje će po prestanku vanredne situacije, obaviti dezinfekciju svih poplavljenih objekata i analizirati ispravnost bunarske vode.

Izveštava novinarka RTK Aleksandra Petrović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh