Kultura

SJAJNO: Izložba o Pupinu trajaće još!

Ako ste napravili grešku i niste posetili izložbu o velikom srpskom i svetskom naučniku Mihailu Pupinu, evo prilike da tu grešku ispravite.

Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića u Beogradu) je, zbog velikog interesovanja javnosti, produžio trajanje izložbe „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“!

Zainteresovani posetioci, koji su u proteklom periodu propustili da vide nesvakidašnju interaktivnu postavku – do sada najobimniji presek života i dela Mihajla Idvorskog Pupina, mogu to da učine dokraja juna.

Ovu izložbu je do sada videlo više od 20.000 ljudi i više od 150 školskih grupa.

Saznajte i vi zašto je FBI pratio Pupinov rad, da saznate sve o njegovim brojnim patentima, učešću u osnivanju NASE, odnosu sa predsednikom SAD Vudro Vilsonom, Nikolom Teslom, Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima tog vremena…

Izložba opisuje Pupinovo detinjstvo i obrazovni put, aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno-političke doprinose pre, tokom i posle Velikog rata, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti i književni rad ovenčan prestižnom Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“.

Mihajlo Pupin, Telekom Srbija, izložba, muzej, Beograd, SrbijaFoto: MONDOOno što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija. Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom „Pupin“ ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio-vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača. Tako se na primer, interaktivne AR naočare koriste prvi put u muzejskoj praksi.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić, dr Dušici Bojić i timu Live View Studio u kome se nalaze svetski pioniri u korišćenju AR tehnologije, ovako postavljena izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce se realizuju sredom od 17 (vodi muzejski savetnik Nebojša Damnjanović) i subotom od 13 i 15 časova (vodi jedan od autora izložbe Aleksandra Ninković Tašić).

Izvor: YouTube


Grupne posete se organizuju radnim danima i neophodno je zakazivanje na telefon 3281- 242.

I još jedna lepa vest iz tog muzeja: Istorijski muzej Srbije i ove godine učestvovaće u proslavi Dana državnosti i omogućiti individualnim posetiocima besplatan ulaz na aktuelne postavke na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša na drugi dan Sretenja, u utorak 16. februara, kao i u utorak 23. februara, povodom rođendana Istorijskog muzeja Srbije.

Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije: svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

* * *

U prizemlju Konaka kneza Miloša, pored ambijentalnih izlagačkih celina koje opisuju život u Srbiji u Prvom i Drugom srpskom ustanku, posetioci mogu da vide i tematsku izložbu „Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša„, koja na jedinstven, uzbudljiv i nesvakidašnji način, u formi stripa, oživljava scene iz jednog od najznačajnijih perioda moderne srpske istorije. Iako je strip još uvek popularan medij, a događaji inspirativni za strip-stvaralaštvo, oni se prvi put na ovaj način prikazuju u muzejskom prostoru.

Posebnu draž postavci daju autentični predmeti iz ovog perioda, koji prate priču.

Na spratu Konaka se nalazi stalna postavka „Miloš Obrenović – dinastija, istorija, mit“, posvećena tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka. Autori postavke su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović, kustos ma Dragana Spasojević i viši kustosi mr Katarina Mitrović i Vladimir Merenik.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh