Zabava

Sjedinjene Američke Države počele da bombarduju mete Islamske države u Libiji

Američki borbeni avioni su rano u petak počeli da bombarduju zapadni libijski grad Sabratu, u kome je Islamska država navodno ubila oko 40 ljudi.

Predstavnik američke vojske izjavio je da su napadi bili usmereni na starijeg tunižanskog vojnika povezanog sa prošlogodišnjim napadima u Tunisu. Gradonačelnik Sabrate Husein Al Tvadi izjavio je za Rojters da su avioni počeli sa napadima oko 3:30 ujutru po lokalnom vremenu. Najpre su gađali deo grada u kome žive stranci. Kaže da je u napadu pogunula 41 osoba, a oko šestoro je ranjeno. Tačan broj mrtvih još nije zvanično utvrđen.

Sabrata se nalazi nekih 70 kilometara zapadno od Tripolija, pored granice sa Tunisom. To je deo Libije u kome je, kako tvrde predstavnici američke vojske, Islamska država prisutna – to je deo njihovog plana širenja u ovoj severnoafričkoj državi.

Islamska država je preuzela odgovornost za dva napada u Tunisu prošle godine, jedan u hotelu u resortu Sus i drugi u tunižanskom muzeju. Oba je izveo naoružani pripadik Islamske države koji je, trvde američki zvaničnici, obučavan u Libiji.

Tunižanske bezbednosne službe kažu da veruju da su borci Islamske države iz Tunisa obučavani u kampovima blizu Sabrate.

Njujork Tajms je ranije pisao da su napadi amerikanaca imali za cilj tunižanskog operativca Nouredina Čoučanea, povezanog sa oba prošlogodišnja napada.

Gradonačelnik je rekao da su američki zvaničnici posetili teritoriju koja je napadnuta i pronašli oružje u zgradi, ali nije dao više detalja. Nekoliko Tunižana, Jordanaca i dve žene bili su među mrtvima, dodao je gradonačelnik.

Nekoliko Tunižanina koji su nedavno stigli u Sabratu je među preživelima.

Od kada je libijski lider Muamer Gadafi zbačen sa vlasti 2011. godine, ova severoafrička zemlja tone dublje i dublje u haos sa dve rivalske vlade koje podržavaju suprotstavljene, strane pobunjeničke grupe.

Kako su vojnici Islamske države proširili delovanje na Libiju, preuzeli delove grada Sirta i napali luke, rasla je podrška zapadnoj intervencijai kako bi se zaustavilo stvaranje baze Islamske države izvan terirotija Iraka i Sirije.

Zapadni zvaničnici i diplomate su izjavili da su mogući vazdušni napadi i specijalne operacije , kao i „operacija bezbednosne stabilizacije“ koju bi vodili Italija.

Američki i evropski zvaničnici insistiraju da Libija mora da traži pomoć preko ujedinjene vlade, ali ne isključuju unilitarne akcije.

Prošlog novembra, Sjaedinjene Američke Države su objavile da su izvele vazdušni napad na grad Dernu u Libiji kako bi targetirali Abu Nabia, iračkog komandanta Islamske države.

Pogledajte i novi VICE News dokumentarac o ratu u Libiji

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh