• Regioni

  SKANDALOZNO OTKRIĆE: Dečaka (14) koji se ubio zlostavljali i vršnjaci i nastavnici!

  – Po nalogu Tužilaštva KS, veštak sudske medicine Nermin Sarajlić izvršio je obdukciju tela preminulog dečaka Mahira Rakovca radi utvrđivanja uzroka smrti, uz napomenu da obdukcioni nalaz još uvijek nije dostavljen Tužilaštvu – rekla je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.

  Kako je navela, u pogledu navoda vezano za vršnjačko nasilje, Tužilaštvo u saradnji sa MUP-om KS preduzima potrebne istražne radnje kako bi se rasvetilie sve relevantne okolnosti i eventualno utvrdilo postojanje krivičnog dela ili nečije odgovornosti.

  Podsećamo, Mahir Rakovac (14) sredinom decembra prošle godine izvršio je samoubistvo skočivši sa 8. sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja. Njegova smrt se dovodi u vezu sa navodnim vršnjačkim nasiljem, a to tvrdi i dečakov očuh Dubravko Lovrenović, poznati profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

  Očajni očuh traži pravdu za stradalog sina... Dubravko Lovrenović (Foto Printscreen avaz.ba)Očajni očuh traži pravdu za stradalog sina… Dubravko Lovrenović (Foto Printscreen avaz.ba)

  – Borim se s osećajem najtežeg mogućeg gubitka – gubitka deteta kojem, istina, nisam bio biološki otac, ali koje me zvalo ocem i bio je moj sin. Dolazim s užasnim saznanjem koje još nisam preradio i ne znam hoću li ikada, da je moj Mahir, prema svemu onome što je, nažalost, tek nakon njegove smrti izašlo na videlo, žrtva vršnjačkog nasilja. Sve se, raspliće brže nego što se očekivalo, i slaže u sliku na kojoj bi Mahirovim vršnjacima -zlostavljačima i zlostavljačicama, pozavideo i „stanovnik“ Danteovog pakla – kazao je Lovrenović u nedavnoj izjavi za „Avaz“.

  Od istražnih organa očekuje odgovore kada, gde i kako je nad njegovim detetom vršeno zlostavljanje i mučenje i maltretiranje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao.

  – Nadam se da će, uz ostala, odgovoriti na pitanje jesu li Mahira, istina „samo“ verbalno, zlostavljali čak i neki njegovi nastavnici? A to šta je Mahir mislio o takvim školama i takvim nastavnicima, rekao je time što je, prije nego što će se baciti s osmog sprata zgrade u kojoj je živio, zapalio svoj ruksak s knjigama. Je li moglo biti rječitije oporuke? I njihova odgovornost, ako postoji, mora se poimenično utvrditi – dodao je Lovrenović.

  Ismir Jusko Ministar unutrašnjih poslova KS Foto printscreen avaz.ba

  izjavio je da „ako je neko sa svojih 15-16 godina u stanju da uraditi takvo zlo svom vršnjaku i ako to zlo prođe nekažnjeno, onda šta možemo očekivati da će ta osobada radi u svojoj 22/23-oj godini ?!”

  On je dodao da je MUP završio svoj deo posla u vezi sa istragom samoubistva maloljetnog M.R. i predmet prosledio kantonalnom Tužilaštvu. Ministar Jusko je naglasio da se određeni Zakoni moraju modifikovati posebno kada je u pitanju vršnjačko nasilje i maloljetna delinkvencija.

  “Definitivno je vreme za izmene Zakona o maloljetničkoj delikvenciji. Ovaj Zakon treba da se pooštri jer je naša kaznena politika izuzetno loša, a mora da deluje i preventivno i represivno.”- izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko.

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com