Gradovi

Skat: Izazov za Srbiju da nastavi da napreduje

BEOGRAD – Srbija je na pravom putu, ali njen najveći izazov biće da nastavi da napreduje na političkom i ekonomskom nivou, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat.

„Mislim da je Srbija na pravom putu, ali da je put dug. Pred Srbijom su teška pitanja i teške odluke u narednoj godini i to će biti najveći izazov Srbije – da nastavi, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou da napreduje“, rekao je Skat u intervjuu za dnevni list Alo.

Najteže će, navodi Skot, biti strukturne reforme i rešavanje funkcionisanja državnih preduzeća poput RTB Bora, „Srbijagasa“, Železare.

Ti problemi, naveo je Skat, utiču na građane, jer subvencije koje idu tim preduzećima plaćaju svi.

„Kada govorimo o reformama, neka preduzeća u Srbiji nisu rentabilna, ona će ići u stečaj ili u reforme i jedan broj radnika će izgubiti posao upravo zbog toga. Zato sam rekao da su to teška pitanja za Vladu, ali mora da se ide napred. To je isto kao kada čovek krvari svakim danom sve više i više, a morate da rešite taj problem tako što ćete da zaustavite krvarenje“, rekao je Skat.

Upitan da li smatra da „Srbija krvari na sve strane“, Skat odgovara:

„Još mnogo krvari“.

Govoreći o novim ulaganjima SAD u Srbiju, Skat je rekao da je nekoliko američkih kompanija zainteresovano da ulaže pre svega u rudarsku industriju.

Podsetio je da u Srbiji već postoje dugoročne američke investicije poput Filip Morisa, Koka-Kole i Bol pekidžinga, a da ima i drugih zainteresovanih kompanija koje bi želele da ulažu u Srbiju.

Skat je ocenio da Srbija ima dobre uslove, ali i jaku konkurenciju zemalja u regionu i dodao da država treba da uradi sve da bi bila konkurentna i da pravosuđe dobro funkcioniše.

Prema njegovom mišljenju, najveći konkurenti Srbije su susedne zemlje članice Evropske unije, pre svega Mađarska i Hrvatska, ali i druge zemlje u regionu.

„Važno je uspostaviti regionalnu privrednu saradnju. Srbija sa sedam miliona stanovnika je velika zemlja, ali regionalno tržište je još veće. Američke kompanije ne gledaju samo globalno, već i regionalno“, naglasio je Skat.

Foto Tanjug/ O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh