Novosti online

Скијање на снегу попут качамака

Врхови Копаоника већ су неколико дана завејани ситним, сувим снегом. Неки га зову „пршић” јер се не лепи за скије већ само клизи. Али ни претходних седам сунчаних и веома топлих дана није зауставило скијаше. Добро утабан снег издржао је и плус осам и сунце. Зимски школски распуст, први пут ове године подељен у два дела, очито је добар за хотелијере који су попунили капацитете. И ски инструктори прилично су задовољни.

Ипак, топло време расквасило је снег, који је био попут качамака. Можда су и због тога они који су испитивали границе могућег и прелазили у немогуће, завршавали у траума центру. Влажан снег бордери су претварали у гомиле на дну стаза, такозване хупсере, које је било тешко заобићи, па су падови били чести.

– Радимо као да смо у Ургентном центру у Београду – прича др Владан Новаковић, ортопед. Као да су на фронту, а не на Копу.

– Дневно има 30 до 40 прелома, ишчашења, уганућа, а ту су и други здравствени проблеми. У екипи је нас пет лекара и још пет сестара, техничара. Поред мене ту су специјалиста интерне медицине, анестезиолог, педијатар и хирург. Овај десетодневни рад на планини води нам се као да смо на радном месту у Београду. Једина погодност је бесплатни ски-пас, смештај и храна у хотелу „Анђела”. Можемо да доведемо и чланове породице, али за њих доплаћујемо храну – каже др Новаковић.

На популарном Копу постоји и Дом здравља, испостава из Рашке, али ту лекар дежура само средом од 10 до 13 сати. И то није мали проблем за највећи зимски туристички центар Србије. Тако и они с кијавицом или боловима у стомаку од преједања завршавају у Траума центру, где је у овој смени о њима бринула и др Наташа Петровић, врхунски анестезиолог, члан српског тима за трансплантацију органа, али и љубитељ скијања.

Има ту, усред муке, и смешних сцена. Поглед на лепу рендген техничарку Наду додатно подиже притисак и онима који су код лекара завршили због хипертензије. Тако се и господин који се у касним вечерњим часовима обрео у Траума центру у прединфарктном стању прво заинтересовао за звање техничарке Наде, а тек потом за вредност свог крвног притиска. Али, притисак добијају и супруге које су довеле мужеве као пацијенте.

Иће и пиће
Цене су на Копаонику попут оних у скупљим београдским ресторанима. Кувана ракија је од 180 до 250 динара, а десет ћевапа око 800 динара. Али, онај ко зна, иде у „Машинац”, дом средњошколаца, и сасвим пристојну кафу и чај пије по повољнијим ценама.Већи број локала био је затворен током протекле недеље. Траке на врата ставила је Пореска полиција, због неиздавања фискалних рачуна. Угоститељима је одузето и неколико стотина килограма меса и нешто сира без порекла. Знало се само да прасићи потичу из обора, а јагањци из тора.

Да би неко с тежом повредом уопште стигао до ове лекарске екипе, ту је Горска служба спасавања, за које др Новаковић има само речи хвале и тврди да знају и више од тога да пруже прву помоћ и безбедно довезу неког ко се „скрљао” док се скијао. Способни, обучени момци ту су кад се неко озбиљније повреди, али и ако се неко изгуби кад реши да пречицом стигне где је наумио по дубоком снегу, магли, мећави… Сваки скијаш требало би да има меморисан њихов број – 063/466-466 – за недајбоже. У објекту Скијалишта Србије нашли смо их пре вечере, коју овим волонтерима донира један копаонички ресторан. Ведри, млади и духовити, одмах одбрусише: „Чекајте, само да служба спасавања прво спаси себе. Заглавио нам се ауто, само што није пао у поток.”

У екипи од 10 спасилаца, уз које се обучавају и двојица течајаца, зна се и ко је задужен за контакт с нама новинарима. Не вреди што ми хоћемо да разговарамо са Александром Брус Лијем, који је из Бруса, наравно. Професор је српског језика, а не кунг-фуа. Портпарол спасилаца је Немања Милић из Београда.

– Нема међу нама девојака. Али надамо се да ће их ускоро бити. УНДП и Јапанска амбасада спонзорисали су обуку девојака после поплава у Обреновцу, како би се и оне оспособиле за пружање помоћи угроженима. Али, за њихов боравак овде на Копаонику потребно је бар још једно купатило, соба, минимум интиме – каже Немања, напомињући да међу припадницима ГСС-а има свих професија, од лекара, преко професора, до студената.

Нема правила ко се чешће повређује, примећује Немања, уз опаску да они који возе борд због неприродног положаја и фиксираних ногу добијају теже повреде. Девојке чешће, услед недостатка снаге, повређују колена, а мушкарци рамена. Ова служба спасавања ради 24 сата, а дешавало се да потрага за изгубљенима траје и до раних јутарњих сати. Најчешће се губе они који са Гобеље желе да препрече пут до центра, па заврше у делу који се назива Црвене баре.

– Захваљујући овим службама збрињавања и Скијалиште Србије је за Копаоник добило вишу категорију – каже Ана Јовановић, пи-ар Скијалишта. Она за „Политику” каже да је на стазама дневно од 6.000 до 6.500 оних са ски-пасом и да је то више него прошле године.

Један од ретких преосталих државних хотела на Копу су „ЈАТ апартмани”, који су, упркос свему, квалитет услуге задржали на завидном нивоу. По речима директора Милована Перишића, и њима је распуст у два дела помогао у попуњавању капацитета и бољој прерасподели гостију. Додуше, због глобалног отопљавања, на планинама је фебруар оно што је август на мору. Тек сад је нападао снег, а докле ће се задржати тек ће се видети. ЈАТ је име задржао због препознатљивости, као једна од шест ћерки фирми некадашњег југословенског авиопревозника. Овај хотел у самом центру, који добро послује, чека приватизацију и нада се, како каже Перишић, озбиљном стратешком партнеру.

На месту некадашњег кафеа „Новак” никао је хотел, јавна гаража још није завршена и ту зјапи рупа, као и на месту некадашње „Југобанке”, где се још чека изградња хотела шеика Мухамеда из Арапских Емирата. Оно што називају Викенд насељем, све је сличније Калуђерици, по масовној градњи без смисла и сврхе.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh