Gradovi

Skočili kvartalni prihodi Komercijalne, na 5,6 milijardi dinara

BEOGRAD – Komercijalna banka je završila treći kvartal tekuće godine sa neto prihodom od 5,6 milijardi dinara, što je za 11 odsto više u odnosu na 2015. godinu i predstavlja rezultat pre korekcije kreditnog portfolija.

Visina štednih uloga iznosi 1,59 milijardi evra, što predstavlja rast od 15,5 miliona evra u odnosu na kraj prošle godine, zahvaljujući čemu je banka ostala rekorder po visini štednje građana na bankarskom tržištu u Srbiji.

Banka ima adekvatnost kapitala od 23,06 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje Narodna banka Srbije (12 procenata) i što Komercijalnoj banci donosi visoku poziciju druge banke po visini akcionarskog kapitala.

Zbog rasta rashoda po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki, Komercijalna banka je u trećem kvartalu ove godine iskazala gubitak od 1,8 milijardi dinara.

Formirane rezerve iz dobiti za procenjene gubitke po bilansnoj aktivi i vanbilansnim stavkama iznose 18,8 milijardi dinara, što je za 5,7 milijardi dinara više od potrebnih rezervi obračunatih po propisima NBS koje iznose 13,1 milijardi dinara.

Komercijalna banka je ostvarila sve parametre poslovanja iznad limita propisanih Zakonom o bankama i ispunila sve obaveze, što je pouzdan pokazatelj stabilnog i sigurnog poslovanja, navodi se u saopštenju banke.

Foto Tanjug/ S.Petrović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh