Novosti online

Школска година неће почети штрајком

Школска година неће почети штрајком просветних радника, а сви технолошки вишкови у просвети биће распоређени у школама где има слободних места – закључак је првог састанка новог министра просвете Младена Шарчевића са представницима четири репрезентативна синдиката запослених у образовању. Шарчевић је рекао да је у Београду технолошки вишак нешто више од 3.000 просветних радника и око 6.000 у Србији, али нагласио да су сва та места решива. „Питање је само пребацивања са једног радног места на друго”, рекао је министар просвете, који је и сам на почетку каријере три пута био технолошки вишак.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић изјавила је након састанка да штрајка неће бити, али не зато што нема проблема у просвети, већ зато што желе да дају влади и новом министру 100 дана да виде шта ће бити урађено.

– Први утисак о новом министру просвете је позитиван: добили смо човека који много зна о образовању – био је наставник и професор и у основној и у средњој школи, председник синдиката, штрајковао, био проглашен технолошким вишком и на крају прешао у приватно образовање. Довољно говори и чињеница да су синдикати позвани на разговор петог радног дана новог министра, што показује да је Шарчевић у синдикатима препознао сараднике, а не противнике – каже за „Политику” Јасна Јанковић. Она додаје и да је добар знак то што је министар на договорени састанак дошао тачно на време, што до сада, како каже, није била пракса, „јер је увек неко некога чекао”.

На наше питање да ли је на састанку било речи о упутству претходног министра Вербића да се поново формирају одељења, али према новим критеријумима, она одговара да је обећано да ће да се отклони пропуст од понедељка. По том упутству, школе треба да формирају одељења са већим бројем ученика, уместо да се број ђака у одељењу смањује, како предвиђа Стратегија образовања.

– Састанку је присуствовала и Вербићева помоћница за средње образовање Снежана Марковић, која је рекла да су бројке техничка грешка. Ово упутство је требало да буде исто као и прошле године, а по критеријумима наведеним у погрешном упутству, један број наставника би остао без часова – објашњава Јасна Јанковић.

Она је објаснила да ово упутство погађа пре свега основне школе и истиче да ће, уколико тај документ не повуче, доћи до огромних турбуленција у школама, а број технолошких вишкова ће се повећати.

Јанковићева каже и да су добили уверавања да ће од понедељка школе добити упутства и за расподелу технолошких вишкова, са чим је требало да се почне 15. августа. Синдикати су, по њеним речима, такође тражили од новог министра да преиспита конкурс за 22 нова радна места који је влада расписала 3. августа, што је, по оцени Јанковићеве – скандалозно, јер нису распоређени наставници који су остали без дела норме.

– Министру сам пожелео дуг мандат и да не дочека ниједан штрајк просветних радника. То значи да направи добар систем и омогући да се просвета у Србији развија и да заузме своје место – изјавио је након састанка проф. др Томислав Живановић, председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност”.

Он сматра да је нови министар просвете добро уочио да су највећи проблеми у просвети инспекција и организација школских управа, као и да су синдикати ту да помогну у решавању и тих проблема.

Са синдикатима су договорени редовни састанци, како би се решавала горућа питања, а наредни би могао да буде већ за десетак дана.

Зукорлићев програм на јавној расправи

Осим са синдикалним лидерима, министар Шарчевић је разговарао и са Муамером Зукорлићем, председником скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво. Договорена је ефикаснија сарадња Министарства и Одбора како би се сва отворена питања у образовању и науци што пре решавала.

Зукорлић је ових дана сачинио програм рада одбора којем председава и јуче га ставио на јавну расправу која ће трајати месец дана. По његовим речима, програм је базирао на претходним стратегијама донетим у области образовања још из 2001. године, послат је на више релевантних адреса и објављен на званичном скупштинском сајту.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh