• Gradovi

  SKONUS: Pritisci na studente na Univerzitetu u Prištini

  BEOGRAD – Konstituisanje Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici kasni tri meseca, usled „različitih vrsta pritisaka“ od strane organa poslovođenja Univerziteta, saopšteno je danas iz Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

  Pored različitih pritisaka na studente, direktno se opstruiše rad Studentskog parlamenta činjenicom da se ne dozvoljava održavanje sednice tog parlamenta, zbog čega se kasni sa njegovim konstituisanjem već tri meseca, a to odlaganje preti da ozbiljno ugrozi rad Studentskog parlamenta, navedneo je u saopštenju.

  „To želimo da tumačimo kao presedan koji buduće generacije neće doživljavati“, poručio je SKONUS-u i dodae da su prisutne i ozbiljne namere koje ukazuju na direktno kršenje i povredu člana 56, stav 6. Zakona o visokom obrazovanju kojim se studentima garantuje pravo da samostalno odlučuju i biraju svoje studentske predstavnike u organima visokoškolske ustanove.

  SKONUS je uputio dopis ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću u vezi sa tim pritužbama članova Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kako bi ga informisali i zatražili pomoć u traženju zajedničkog rešenja povodom nastale situacije.

  „Iskreno se nadamo da ovakva vrsta neakademskog ponašanja koja narušava studentska prava i slobode, kao i između ostalog vladavinu prava i zakona neće proći nezapaženo, zbog čega smo spremni i na traženje pomoći od kolega iz Evropske studentske unije, čiji smo punopravni član od 2012“, zaključuje SKONUS.

  Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com