• Gradovi

  Скопље: Химна се неће мењати

   Портпарол северномакедонске владе Миле Бошњаковски изјавио је данас да се никад није разговарало о промени националне химне те да она текстуално и инструментално остаје иста, преноси Танјуг.

  Током јучерашњег сусрета премијера Грчке и Северне Македоније, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, испред зграде владе у Скопљу нису интониране химне, што иначе није уобичајено за званичне посете тим пре што је ова у грчким медијима окарактерисана као историјска.

  Због великог интересовања јавности која је желела да зна да ли су химне изостављене намерно и да ли је то зато што се текст северномакедонске химне односи на старо име Македоније, а не на уставни назив државе, Република Северна Македонија, из владе су јуче саопштили да је тако предвиђено протоколом.

  То је данас потврдио Бошњаковски који је казао да су све активности поводом свечаног дочека Ципраса јуче отказане како би се уштедело на времену, имајући у виду згуснуту агенду, преноси МИА.

  „Све званичне протоколарне активности укључујући поздрав гарде, церемоније полагања цвећа и интонирање химне биле су изостале због кашњења авиона грчког премијера Алексиса Ципраса”, рекао је он.

  Бошњаковски је нагласио да химна никад није била спорна.

  „Преспански споразум ни на коjи начин се не односи на националну химну. То је потврђено неколико пута током потписивања Преспанског споразума када је химна интонирана пред грчким званичницима”, рекао је он.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com