Gradovi

Skoplje: Suđenje optuženima za oružani sukob sa policijom

SKOPLJE – Pred Vrhovnim sudom u Skoplju danas je počelo suđenje dvadeset devetorici optuženih za oružani sukob sa makedonskom policijom prošle godine u Kumanovu.

Na pripremnom ročištu optuženi teba da se izjasne krivim li nevinim po optužbama za terorizam.

Javni tužilac Naum Panovski je rekao da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi bili uključeni u incident u Kumanovu i napad na policijsku stanicu u Gošincima, prenosi makedonska agencija MIA.

Prema optužnici, nekoliko onih koji su optuženi za napad u Kumanovu prethodno su 21. aprila napali policijsku stanicu u Gošincu i uzeli oružje.

Prema tužilaštvu, oružana grupa je bila organizovana na tri nivoa.

Prvi nivo su činili zapovednici, uglavnom sa Kosova, a drugi je služio u logističke svrhe kako bi obezbedio pomoć i skloniste učesnicima napada i to su uglavnom bili državljani Makedonije. Treći nivo je obuhvatao izvršioce koji su takođe bili sa Kosova.

Pre pocetka suđenja, oko suda i u okolnoj zoni u centru Skoplja pojačane su mere bezbednosti.

Naoružana grupa sukobila se sa policijom 9. i 10. maja prošle godine u naselju Diva Naselba. U okršaju je poginulo 18 ljudi, uključujući osam policajaca i 10 napadača.

Na početku današnjeg suđenja, odbrana je tražila da se slucaj poveri specijalnom javnom tužiocu što je sud odbio uz obrazloženje da specijalni tužilac nije podeno zahtev da preuzme slučaj.

AP Photo/Boris Grdanoski

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh