Politika

Skot: Žao nam je; Čepurin: SAD da obeštete žrtve

Skota je u zgradi ministarstva dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Tuga na njegovom licu govori više od reči u Knjizi žalostiFoto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bkTuga na njegovom licu govori više od reči u Knjizi žalosti

Ambasadori dve velesile, SAD i Rusije, Kajl Skot i Čepurin, izrazili su dana žaljene zbog tragičnog ubistvo dvoje srpskih diplomata u Libiji. Američki ambasador upisao se u knjigu žalosti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a njegov ruski kolega je dao izjavu za Sputnjik.

Službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić ubijeni su u američkom bombardovanju, nakon što su oteti iz kolone diplosmatskih vozila u novembru 2015. godine.

Amerikanci navodno nisu znali da su u zgradi koju su bombardovali bili i zarobljeni Srbi.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da ubistvo službenika Ambasade Srbije u američkom bombardovanju Libije zahteva temeljnu istragu i izvinjenje Bele kuće, kažnjavanje krivaca i potpunu materijalnu odštetu porodicama ubijenih.

Čepurin je ocenio da je paradoksalno to što Beograd ovo ne shvata kao neprijateljsko ponašanje a SAD, s druge strane, principijelno traže kažnjavanje krivaca za smrt braće Bitići, koji su bili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova i američki državljani.

„Srbija bi, po mom mišljenju, mogla da sledi primer Amerikanaca i isto tako istrajno i diplomatski stane u odbranu legitimnih interesa svojih građana, što je sasvim normalno po međunarodnim normama. Ovde očigledno nisu dovoljna objašnjenja Amerikanaca u vezi sa ‘kolateralnom štetom‘“, rekao je Čepurin za medijski servis Sputnjik.

DAČIĆ: SRBIJA ČEKA ODGOVOR

Dačić izjavio je danas da Srbija još nije dobila zvaničan odgovor od Sjedinjenih Američkih Država o tome da li su znali da se u objektu koji su bombardovali u libijskom gradu Sabrati nalaze civili.

Dačić je ponovio da je Srbija iz Vašingtona dobila uveravanja da nisu znali da se u tom objektu nalaze civili, među kojima su bili i Slađana Stanković i Jovica Stepić.

„Oni govore da je došlo do promene lokacije i da oni u tom momentu nisu znali da se civili tamo nalaze“, rekao je Dačić.

Istakavši da žali zbog pogibije srpskih državljana, Dačić je rekao da Srbija još nije dobila zvanične informacije od SAD.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je ranije da je Srbija od američke CIA dobila neformalan odgovor da nisu znali da na toj lokaciji ima civila, ali je rekao da će tražiti odgovor u zvaničnoj formi.

„Svakome, pa i Amerikancima, biću spreman da postavim pitanje da li su znali ko je sve na lokaciji koju su bombardovali i nikakvog problema da takvo pitanje javno otovreno i nedovsmisleno postavim. I čekaću taj odgovor u zvaničnoj formi“, rekao je Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh